Kulturkollo: Min bästa danska …

Smörrebröd

Smörrebröd. Det var lika gott som det ser ut. Juli 2015.

Kulturkollos tisdagsutmaningar är tillbaka! Veckans tema är Danmark och bästa danska kulturtips. Eftersom Norden är ett litet specialintresse för mig så välkomnar jag temat. Såklart ska jag svara på veckans frågor och ge er mina fyra bästa danska kulturtips!

1. Min bästa danska författare/bok

SommargästernaMed risk för att upprepa mig. Lise Nørgaard är en av mina favoritförfattare och tidigare har jag sagt att Volmer är hennes bästa bok. Jag skulle nästan säga nu, efter förra årets omläsning, att Sommargästerna nästan glidit upp på förstaplatsen nu.

 

2. Min bästa danska film

Jag tycker att Thomas Vinterberg Festen är en av de bästa filmer jag har sett. Den har ju några år på nacken nu, men jag skulle gärna se om den.

3. Min bästa danska TV-serie

Matador är ju i en klass för sig, men eftersom jag redan nämnt Lise Nørgaard (som ju är manusförfattare till Matador och vars bok Volmer har många likheter med den TV-serien) måste jag tipsa om en annan också. Lykke var en fantastisk rolig serie som gick för några år sedan som var en blandning av galen och lite kärlek och vardagshumor. Sedan har jag fastnat för Badhotellet om några sommargäster i Lökken på 20-talet.

4. Mitt bästa danska kulturtips

Verk av Anna Ancher

Nu antar jag att alla bokbloggare kommer att skriva museet Louisiana, som verkligen förtjänar att nämnas, men jag kan ju inte skriva samma som alla andra. Smörrebröd och öl är en mycket trevlig inslag i matkulturen, men det är jag väl inte heller ensam om att tycka. Jag väljer istället att lyfta fram konstnären Anna Ancher som finns på det underbara Skagenmuseet i Skagen.

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Skagenmuseet är otroligt intressant och kanske inte lika känt. Värt ett besök tycker jag.

   • Hanna17 augusti, 2016 kl. 09:50
    Författare
   • Svara

   Det är verkligen värt ett besök! Så även Michael och Anna Anchers hem.

 2. Jag har alltid velat åka till Skagen, men än så länge har jag inte lyckats. Kanske ska man hålla sig lite mer i närområdet nästa semester 🙂

   • Hanna17 augusti, 2016 kl. 10:01
    Författare
   • Svara

   Det låter som en bra idé 🙂 Båt från Göteborg är ju riktigt trevligt och det går bra tågförbindelser för den utan bil till Skagen!

 3. Skagens Museum har jag också med på min lista, dit åker jag gärna tillbaka. Jag har inte sett Matador, jag kanske borde klicka hem den inför höstkvällarna som närmar sig.

   • Hanna17 augusti, 2016 kl. 10:04
    Författare
   • Svara

   Det tycker jag att du ska göra!

 4. Älskar också Skagenmålarna.

  Och smörrebröd. Definitivt smörrebröd. 😉

   • Hanna18 augusti, 2016 kl. 10:41
    Författare
   • Svara

   Vem älskar inte Smörrebröd? 🙂

 5. Ser att den där Festen nämns lite överallt. Vore kanske på plats att se den.

   • Hanna18 augusti, 2016 kl. 10:42
    Författare
   • Svara

   Verkligen! Om den går att se. Den har ju några år på nacken nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.