Recension: Krall, Hanna; Den inneboende; 1982

Den inneboendeJag skulle lösa polsk litteratur inför vår resa, men han int göra så mycket research. Hanna Kralls Den inneboende fanns på Storytel och det är en roman, lite mer fiktiv än Vit Maria som jag tidigare läst av henne, så det lät spännande. Hanna Krall är en person som ofta nämns i samband med nobelpriset och jag var oerhört imponerad av Vit Maria. Den inneboende är utgiven på Ersatz 2019.

Hanna Krall gömde sig hos bättre bemedlade under andra världskriget och kunde på så sätt undkomma förintelsen. I Den inneboende är berättelsens jag-person en vit kvinna i Warszawas bättre kvarter och hon minns den inneboende. Hon som aldrig fick gå ut eller visa sig vid fönstret. Boken utspelar sig inte bara under andra världskriget, utan i fler parallella tider. Bland annat spelar den 13 december 1981 en stor roll. Det var det datumet som den polska regimen slog tillbaka mot fackföreningen Solidarność.

Jag tyckte mycket om Den inneboende, även om jag bitvis kanske inte helt förstod den. Det är ett fantastiskt porträtt på hur judar behandlades både före och efter andra världskriget och inte minst under kommunismen. Det är också en porträtt av Polen och hur det var att leva där under kalla kriget. Det är en mångbottnad roman som jag absolut rekommenderar. Inläsningen av Nathalie Czarnecki på Storytel var också mycket bra. Det märktes att hon kunde uttala de polska namnen, vilket var ett enormt plus i kanten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.