Feministbrud på kulturjakt i Lidköping i kvällsljus

Nu har jag varit hemma i min hemstad Lidköping igen. Jag har inte sprungit omkring så mycket på stan, men jag fick en kväll ensam med maken på stan. Mellan drinkarna och pratet fotade jag. Min hemstad är så vacker, speciellt på sommaren. Den här kvällen var det dessutom ett extra fint ljus.

Hus längs Lidan i Lidköping

Vackra trähus längs med Lidans strand. Dessa är från efter den stora branden 1849, som förstörde större delen av Gamlestan. Det enda som finns kvar från före den tiden är ett kvarter som heter Limtorget samt en gammal prästgård.

Vackert hus vid Nya stadens torg

I Nyestan ligger detta fina hus vid Nya Stadens Torg. Det är bostadshus förutom i bottenvåningen. När jag bodde här var det bland annat en bokhandel och en herrekipering i det här huset. Nu ligger en av Lidköpings mest besökta krogar här.

Särnmarkska pumpen

Sitter man på Bakgår’n får man inte bara vinkeln på huset ovan, utan kan även få förmånen att kunna plåta Särnmarkska pumpen som ligger mitt emot. Brunnen är ett konstverk av Gunnar Nylund från 60-talet- Den ska symbolisera tiden då Lidköping fick rent vatten och fick bukt med koleran som härjade i staden. När jag var liten såg vi att det stod dricksvatten i brunnen längst ned och drack för glatta livet. Det var bara det att lite mossa eller lav hade täckt över ordet ”ej”.

Utställning på torgbron, Värdefulla vatten

Fotografen Johan Hammar har just nu en utställning på Torgbron, Värdefulla vatten. Jag upptäckte det först efter mörkrets inbrott, men det så mycket fint ut! Torgbron i sig är en sevärdhet, utställning eller inte. Den är bilfri och mycket vacker. En gång i tiden låg det kullersten över bron.

Hindens Rev av Johan Hammar

Här är ett underbart flygfoto av Hindens Rev, en rullstensås som går rakt ut i Vänern. Foto av Johan Hammar.

Lidköpings Rådhus

Och så slutligen det fantastiskt vackra rådhuset (eller snarare toppen av det) i kvällsljus. En gång i tiden var det Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott. Fram till 1960 var det gult. Sedan brann det och idag är det rött och i bottenvåningen ryms Rådhuscaféet och turistbyrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.