Recension: Åhlund, Anna; Kärlekens tunga; 2018

Kärlekens tungaI fredags fick jag hem Kärlekens tunga (Kartago) av Anna Åhlund. Jag har tidigare läst En snippa om dagen av henne, som jag inte riktigt förstod, men var trots det sugen på att ge henne en andra chans. Andra har sagt gott om den här och jag tyckte att beskrivningarna lät lovande.

Kärlekens tunga innehåller ett par olika berättelser i serieform som alla handlar om kärlek på ett eller annat sätt. Den första är rolig, fast på ett sätt där skrattet fastnar lite i halsen. Det är lesbiska kvinnor som får höra av heteromänniskor att lesbiska är helt ok och får frågan om de tänkte skaffa barn och allt känns så väl igen från verkligheten. Tyvärr är det ju inte speciellt kul för den som råkar ut för det.

Den mest sorgliga berättelsen var den om två kvinnor där den ena varit otrogen och slutligen lämnar den andra. Hon blir väldigt aggressiv varje gång den andra säger att hon är ledsen. Det är naturligtvis överdrivet, men trots det var det för nära verkligheten för att på riktigt skratta. Slutligen älskade jag serien om den kaxiga gubben. Det var en modern Egalias döttrar i serieform.

Det var en fantastisk seriebok! Jag älskade den och sträckläste den. Jag småfnissade hela tiden, men sedan lämnar boken en känsla av obehag. Mycket är så på pricken att det inte går att skaka av sig det. Det finns många rutor som är het underbara, både var för sig och i sitt sammanhang. Jag bjuder er på tre av mina favoriter.

Anna Åhlund om föräldraledighetMin favorit. Något vanligt bland många heterosexuella föräldralediga. Har hört det otaliga gånger.

Anna Åhlund om lesbiska

Alla dessa frågor som ingen människa ska behöva svara på, homosexuell eller ej.

Anna Åhlund om dåliga relationer

Och till sist den sorgliga om den dåliga relationen som den utsatta borde ta sig ur. Ofta sker väl detta i heterorelationer med tanke på maktbalansen mellan man och kvinna i stort. Därför extra tänkvärt när båda är kvinnor i den här serien.

Slutligen: Titeln är också fantastisk! Efter att ha läst hela boken förstår jag anspelningen till machobandet Eldkvarns stora hit.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] den t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Fantastiska berättelser, Feministbiblioteket, Med näsan i en bok Dela […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.