Recension: Roxberg, Ester; Barnvagnsblues; 2017

BarnvagnsbluesJag har länge tvekat att läsa Ester Roxbergs roman Barnvagnsblues (Wahlström och Widstrand). Jag som själv nyss vandrat runt med barnvagn var rädd att det skulle komma för nära. Jag var ganska påverkad av omvärldens tankar kring barn och hur barn ska skötas när jag var föräldraledig första gången. Nu med två barn är jag betydligt coolare.

Agnes drar sin barnvagn genom ett sommarhett Stockholm. Hennes man har inte semester och alla hennes vänner är bortresta. Mammagruppen är de enda sällskap hon erbjuds och hon vill absolut inte vara med dem. En i gruppen är en gammal vän från skoltiden som hon kallar Äppelkinden. Hon vill inte umgås med henne, men det blir tillslut henne eller ensamheten och då väljer Agnes Äppelkinden.

Agnes klarar inte av alla krav. Hon slänger allt solskydd, plastbantar och köper bara ekologiska produkter. Sedan tar hon tag i mammakroppen och hårdbantar. Samtidigt har hon en längtan efter frihet och livet som det var före barnet. Hon stör sig oerhört på Äppelkindens alla nojor, fast hon har lika många själv.

Jag kände igen mig i mycket, men som jag befarade så var det för nära och det kom dessutom för sent. Jag blev så förbannad på Agnes att hon inte kunde lita till sitt förnuft och exempelvis inte lägga ner hutlösa pengar på en ekologisk soffa bara för att några mammor i mammagruppen sagt att man behöver ha det. Dessutom är boken bygd på stereotyper, och det kan ju funka såklart, men jag ville hela tiden nyansera bilden. Jag tror att det är en bok jag skulle uppskattat under min första föräldraledighet, men nu har det gått för lång tid. Jag har gått vidare.

Låt er inte hindras av mitt omdöme! Det är en bra bok som tar upp många av de nojor och pekpinnar som dagens småbarnsmammor tvingas utstå. Många föräldrar är dömande och den som inte har lärt sig att tänka själv (vilket väl få förstagångsmammor har) blir ofta påverkad av allt som folk i omgivningen säger, inte minst sköterskan på BVC. Jag säger mammor, för att pappor ofta tillåts att tänka själva. Läs gärna boken om du väntar ditt första barn, så kanske du kan undvika att hamna där Agnes hamnar.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Och dagarna går, Fiktiviteter, Lottens bokblogg, Johannas Deckarhörna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.