Kallentoft; Mons; Den femte årstiden; 2011

Den femte årstidenMons Kallentoft har skrivit fem böcker i serien om den alkoholiserade ensamstående mamman Malin Fors. Böckerna är inte särskilt feministiska, men den sista boken har ett tydligt feministiskt budskap.

I den första boken i serien, Midvinterblod, lämnas en tråd olöst. Vem våldtog Maria Murvall? Maria, som nu sitter på ett mentalsjukhus och inte säger ett ljud, blev brutalt våldtagen för flera år sedan. Fallet har inte lämnat Malin Fors någon ro. I Den femte årstiden hittar den numera nyktra Malin ett liknande fall. När en kvinna hittas mördad i Linköping, också hon brutalt våldtagen, känner Fors att hon för dessa kvinnors skull, och för alla andra kvinnor, är hon tvungen att ta reda på vem den vidriga våldtäktsmannen är. Spåren går långt upp i samhällshierarkin och de inblandade tycks vara högt respekterade män med jämställdhetspatos.

Jag är inte så förtjust i alltför konspiratoriska upplösningar och i Den femte årstiden är det väl mycket av den varan. Dock är det en spännande bok och greppet att låta ett olöst fall få sin lösning i en avslutande bok fungerar bra.

Läs mer: Mons Kallentoft, Natur och kultur, Adlibris, Bokus, G-P, SvD, Boktipsaren, Enligt O, Dagens bok, Bokstunder

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Den femte årstiden av Mons Kallentoft

2 pingar

  1. […] Mons Kallentoft – Den femte årstiden: Boken anser jag platsa i Feministbiblioteket så den är recenserad här. […]

  2. […] som läst: Feministbiblioteket, Bokbrus och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.