Recension: Holst, Christoffer; Kalla, vita vinternätter; 2020

Kalla, vita vinternätterChristoffer Holst har jag läst förut och gillat så jag tänkte att hans julbok Kalla, vita vinternätter (Lovereads) var något att prova på. Det är en Cilla Storm-deckare, men jag har inte läst någon annan bok i den serien. Cilla Storm är frilansjournalist som skriver om brott, så det är inte regelrätta polisdeckare. Jag har också läst att Christoffer Holst kombinerar feelgood med deckargenren, vilket ju är bra om det ska vara en romantisk julbok.

Cilla ska följa med sin bästa vän och hans man till deras nya stuga i Idre. Samtidigt oroar hon sig för att hennes nya vän, tillika hennes svärmor, ska sitta ensam på jul. Pojkvännen är polis och ska jobba. De åker upp till Idre och ganska snart hamnar svärmodern i ett mysterium. Hon är pensionerad polis och hittar ett liv nedanför ett stup. Vi får samtidigt möta den berömda tonåringen som sitter i rullstol och har trollbundit hela sverige med sin musik genom Talang. Han sitter i rullstol och har i december fått en personlig assistent från Stockholm.

Kalla, vita nätter var inte en julroman i den bemärkelse att det är man och kvinna som ska få varandra. I den här boken har de redan fått varandra, men de hålls isär pa jobb. Istället får vi en deckargåta i vintrigt och juligt landskap. En mysig deckare var det, inte speciellt hårdkokt och inte heller för mesig. Jag tycker om vänskapen mellan den yngre kvinnan och den äldre och jag tyckte också om vänskapen som växte fram mellan brukaren och den personliga assistenten.

Kalla, vita nätter är en bok om ensamhet mitt i berömmelse och rikedom. Det är granska förutsägbart, men det gör ingenting när det är julkänslan man vill åt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.