Julkalender 2022: 24 svenskspråkiga författarskap

Julaffären i Berlin

Jag älskar julen så mycket att jag till och med besöker julaffärer på sommaren. Berlin juni 2022.

När jag gick på högstadiet fick vi läsa om ett antal viktiga svenska författare. VI fick jobba två och två med en författare per par. Det var två kvinnliga författare bland dem, Maria Gripe och en till som jag i skrivandets stund inte minns. Vi hade tidigare fördjupat oss i Selma Lagerlöf och Vilhelm Moberg, så det hade inte varit en stor övervikt av kvinnor före den här uppgiften. Det här är en bidragande orsak till att jag blev feminist och startade den här bloggen, som uppmärksammar kvinnliga författarskap.

Årets julkalender på Feministbiblioteket är tillägnad svenskspråkiga författarskap. Jag känner att det är en liten hint till Britt och Mats som satte samman författarlistan till oss i min klass 1992. I efterhand har jag tänkt varför Sigfrid Siwertz och inte Elin Wägner var med då i åttan (de två hade ett kort förhållande, så det gör jämförelsen lite roligare). Nu kommer ni att få 24 förslag på författare som barn kan få lära sig om i skolan istället för Sigfrid Siwertz, som väl inte är den mest kända författaren vi har i Sverige.

Det är ingen kanon och ingen topplista ni kommer att få följa och jag har säkert glömt någon som du absolut tycker borde vara med bland de 24. Jag säger inte ens att de är de 24 främsta svenskspråkiga författarskapen, utan 24 fantastiska sådana. Det känner jag att jag har full täckning för. Och har jag inte med någon ni gillar mer – diskutera!

Författarna kommer att presenteras i kronologisk ordning utifrån när de fick sin första roman publicerad. Häng med!

2 kommentarer

 1. Kul! Har inte orkar fixa kalender i år heller, men lite extra julfokus blir det ändå.

   • Hanna29 november, 2022 kl. 02:24
    Författare
   • Svara

   Det är ju rätt ansträngande. Kul med julfokus! Jag ska kika in oftare än jag hunnit den senaste tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.