Julboksmaraton 2023

Julböcker 2023

Idag blir det julboksmaraton. Mot alla odds säger jag som har hostat bort den senaste veckan och inte alls haft någon lust att skriva. Har dessutom massor att göra till jobbet, men jag behöver också göra saker bara för min egen skull. Jag ville inte skippa mitt årliga maraton av julböcker. Fyra lästa sådana i år och samtliga lyssnade på. Det är en trevlig decembertradition att lyssna på ljudböcker om julen.

Ni får en hint om vilka böcker jag har läst ovan, men de kommer alla i varsitt inlägg. Ett inlägg varannan timma, ungefär. Häng med under dagen!

Har du läst några roliga eller romantiska julböcker i år som du vill dela med dig av?  Gör jättegärna det, så fyller jag på min läslista inför december 2024.

Jag publicerar även de obligatoriska julboksingridienserna och jag kan med glädje konstatera att det bli mindre och mindre mallat för varje år som går. Mångfald behövs, även i julboksvärlden.

Julboksingredienser

  1. Kvinnan: Hon får inte vara ett mähä, utan en självständig kvinna som söker eller som inte vet att hon söker kärleken.
  2. Mannen: Ja tyvärr verkar det vara hopplöst heteronormativt, så här kommer jag att bedöma mannen och hans kvaliteter som en bra man.
  3. Intrigen: För att det ska bli bra behövs en spännande intrig. Det är inte direkt så att man undrar hur det ska sluta, mer hur det ska gå till. För egen del tycker jag också att det måste vara sannolikt. Inte sannolikt som att det skulle kunna hända i verkligheten, utan så att författaren är så pass skicklig att jag vävs in i en illusion om att det är troligt att det skulle kunna gå till just så.
  4. Rekvisita: Det måste såklart vara snö och juliga miljöer, men också gärna med andra trevliga saker som ramar in historien.
  5. Det obligatoriska exet: Exet eller soon-to-be exboyfriend är alltid ett inslag. Han ska vara hopplös på ett sätt som är uppenbart för alla utom för huvudpersonen själv. Här är det trevligt om han inte är ett fullkomligt monster, utan sannolik enligt definitionen ovan.
  6. Feminism: Det behöver inte vara vrålfeminsitiskt och normkritiskt, men det behöver vara en viss grad av anständighet. Borta måste kvinnan vara som räddas av riddaren på den vita hästen och nu vill jag se självständiga kvinnor som väljer själva och hittar sin egen väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.