Månadens skaraborgare: Betty Ehrenborg-Posse

Betty Ehrenborg-Posse

Jag byter blad till september i min kvinnokalender från Skaraborg. Månadens skaraborgare är Betty Ehrenborg-Posse, guvernant som senare översatte sånger till svenska. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Min text bygger på Nils Hjorts och Wikipedia.

Betty Ehrenborg-Posse, eller Betty Posse som hon själv kallade sig efter hon gift sig, är uppvuxen på godset Råbäck på Kinnekulle. Hon föddes 1818. Hennes pappa var justitieombudsman och dig när Betty bara var fem år gammal och efter det levde hon ensam med sin bror och mor. När brodern skulle studera i Uppsala, följde Betty och deras mor med. Väl i Uppsala höll de båda kvinnorna sig inte ifrån universitetet. De var flitiga besökare på föreläsningar av den tidens storheter.

Betty var både driven och mycket intelligent, men saknade mål i karriären och försörjde sig som guvernant. Hhon fick tillslut en framskjuten roll i den nyevangeliska rördelen och grundande söndagsskolan. Hon har sedan översatt Blinka lilla stjärna till svenska och skrivit texten till rörelsesången Januari börjar året. När hon gifte sig mig Johan Posse skrev hon i hans kristna tidning Väktaren i två decennier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.