Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Jag är vacker både med och utan spackel - Feministbiblioteket

Jag är vacker både med och utan spackel

Sminkad

Ibland är jag sminkad.

Nu är diskussionen om smink igång i gen. Vi har inte kommit längre än när Joakim Hillson sjöng ”Du är så vacker utan spackel” 2000. Hillson var en man som trodde att han gjorde kvinnor en tjänst genom att säga att de var fina utan smink. Problemet var och är fortfarande att kvinnor måste få vara fina som de själv tycker utan att män ska ha synpunkter på det. Vi har alla en personlig smak. Låt oss hålla den för oss själva.

Lena Andersson skriver idag en mycket märklig krönika om att kvinnorna i skid-VM har för mycket smink i spåren och att de därmed anpassar sig efter rådande normer. Vidare skriver hon om Mathias Fredriksson och Johanna Ojala:

Mannen bar prydlig skjorta och ibland tröja utanpå, på kvällen kavaj. Han såg ren, kammad och effektiv ut men inget i hans utstyrsel var ägnat att dra uppmärksamhet till honom. Han var där för att presentera sakkunskap och var klädd för uppgiften.

Kvinnan skulle också presentera sakkunskap om skidåkning, inget annat. Ändå var hon fixad som skulle hon på bal. Ytan var så hårt betonad att det inte gick att tro annat än att den ingick i kompetensen.

Jag tänkte aldrig på Ojalas kläder eller smink, utan snarare på vad mycket bra saker hon sa. Både hon och Fredriksson hade klätt sig snyggt och prydligt och sa bra saker. Same same, enligt mig. Eller avgör själv, ser Ojala ut som om hon vore på väg till en bal?

Problemet är att vi återigen har synpunkter på hur kvinnor väljer att se ut. I feministiska kretsar är uppenbarligen smink fortfarande svåra saker. Jag har diskuterat saken på Facebook idag och i tråden har (en man såklart, vad annars) sagt att han kan tycka att kvinnor är vackrare utan spackel (på riktigt citerade han låten och tyckte inte det var några konstigheter). Andersson gör som Hillman och missar målet. Det är inte kvinnor i smink som är problemet utan att journalister och andra fokuserar på oväsentligheter (som de norska skiddamernas underkläder som också nämndes i Anderssons text). Och återigen har en journalist synpunkter på kvinnors utseende, det vill säga även Andersson själv.

Är det verkligen feministers uppgift att få kvinnor att bryta från sminknormen? Jag kan tycka att smink är en av de stora fördelarna i kvinnorollen. Tycker synd om män som inte ”får” använda det på samma sätt.

Osminkad

Ibland är jag osminkad.

Kvinnor vill, precis som män, vara vackra. Vad som är vackert är oerhört subjektivt och det enda som är viktigt är vad man tycker själv. Att någon man fördrar osminkade kvinnor är irrelevant för alla utom för han själv. Det som är ett problem är att vissa tror att de måste sminka sig för att vara fina eller att andra fäller kommenterar om att andra bör sminka sig. Låt oss bekämpa utseendehetsen, inte sminket! Låt oss vara vackra både med och utan spackel.

8 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Det var någon som hade skrivit ett jättebra blogginlägg om smink och hur det egentligen är en konstform att lägga en riktigt snygg make-up, men att det inte uppfattas som konst eftersom det är huvudsakligen kvinnor som utövar den.

  Jag tillhör den skaran som älskar att leka med smink. Sextiotalseyeliner, femtiotalsvingar, bara lite mascara – you name it! Men jag spyr på folk som har åsikter om mitt smink. Som säger att jag måste träna på att rita eyeliner när jag har dragit en tjock sextiotalsinspirerad look eller som berömmer mig för att vara osminkad när jag har foundation, mascara och läppglans. Som säger att jag är snygg utan smink, att jag inte behöver använda det. Sist en kille kom med det, sa jag bara ”men jag tycker att det är kul.” Mitt ansikte, mitt val att måla om jag vill eller inte, och jag gör det för mig själv, ingen annans skull.

  Inte heller har jag förstått feminister som säger att kvinnor måste helt kategoriskt vägra smink. Är inte det att bestämma hur kvinnor ska se ut? Varför får inte kvinnor själva göra valet? Kämpa mot utseendehetsen, ja, men ge fan i att tro att alla sminkar sig av samma anledningar och att alla som sminkar sig behöver räddas från sig själva.

  1. Precis så! Jag älskar att sminka mig och gärna till fest. Men jag går också osminkad när jag känner för det. Jag tycker inte att smink är problemet, utan det faktum att folk har åsikter om kvinnors utseende. Låt oss som sagt bekämpa det.

 2. Jag gillade hennes krönika, jag fattar inte varför idrottspersoner ska behöva vara mejkade i spåret. Det är ju ap-dumt. Jag tolkar hennes text som en kritik av situationen idag där kvinnor har tyngre krav på sig att alltid vara snygga (helst ”naturligt” snygga men inte så att man ser ut som en naturlig människa förstås. Ingen press…). Det verkade faktiskt vara bättre förr, bilder på idrottskvinnor från förr visar ju naturliga, normala kvinnor. Simmerskor med hår under armarna och kvinnor som ser ut som folk som gör jättejobbig sport gör – svettiga.

  Men så är jag en av alla dem som tycker det är jättejobbigt att ibland behöva ”ställa upp” på normen som sminkad kvinna för att inte bli tittad alltför konstigt på. Jag skulle gärna vilja kunna t.ex. gå i tunna strumpbyxor och kjol på sommaren men det kan jag inte på arbetstid för jag vägrar att gå med på idén att jag skulle behöva lägga tid på att raka bort mitt fina benhår och jag har inte ork att ta konsekvenserna av att stå för detta just på jobbet (däremot inga problem på fritiden).

  Och jag är dessutom helt med på tanken att begränsande könsnormer uppehålls av både män och kvinnor (och begränsar både män och kvinnor) och att det inte som Gudrun S påstår är något som män gör mot stackars kvinnor.

  1. Jag förstår verkligen att det är tufft att gå emot normen och bli ifrågasatt. Det är ju det som är det stora problemet tycker jag, inte att de flesta sminkar sig. Och det där med smink i skidspåren kan ju verka jätteopraktiskt, men tänk på att tjejerna har legat i hårdträning och förmodligen inte sminkat sig på mycket länge och sedan ska de visa upp sig för en tv-tittande skidvärld. Inte konstigt att de vill piffa till sig så. Då tycker jag att det är ett mycket större problem att kvinnliga idrottsutövare blir olika populära i pressen beroende på hur de ser ut.

   Givetvis förtrycks det från alla håll, men det är väl inte bara genom att sminka sig man förtrycker? Det är väl genom att påpeka att någon borde sminka sig, klä sig på ett visst sätt eller raka ben eller armar?

   Kvinnor ska inte se ut på ett sätt som andra vill, vare sig det är naturliga eller med smink.

 3. Bra rutet!!! Väldigt irriterande när folk har en massa synpunkter på något som är egna val – oavsett om det är mer eller mindre smink som efterfrågas.
  Frågan är inte om man ”ska behöva” sminka sig självklart upp till var och en – oavsett valet. Förresten var det en TVsändning så killen hade nog också smink…. Var det verkligen nödvändigt?

  1. Ja, och Pops var inte bara sminkad, an klipptes förmodligen dagligen för att få till den där perfekta frillan!

  • sven erik hansson7 mars, 2015 kl. 11:17
  • Svara

  Så var det redan i den nutida kvinnorörelsen gryning i Sverige i början på 1970-talet att de moraliserade och fördömde flickors, kvinnors, intresse för smink och modekläder. Det har varit ett laddat ämne.

  1. Jo, det har ju det.

 1. […] roligt grej var att hon gjort en fin illustration som passar väl in i den senaste uppblossade debatten som kvinnor och smink. Jag skrev ett långt inlägg om det, men jag gjorde det ändå inte på länga vägar så […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.