Istarú, Ana; Dikter; 1983-99

Ana IstaruJag fick upp ögonen för den costaricanska poeten Ana Istarú när jag läste detta inlägg på bloggen Narrativa. Efter den här introduktionen av författaren ville jag genast läsa mer: I sina texter konfronterar hon den rådande synen på kvinnors sexualitet inom den latinamerikanska kulturen, där den katolska mytbildningen kring Horan och Madonnan ligger som grund. En av Istarús böcker är översatt till engelska, men den går inte enkelt att få tag på i Sverige. Jag fick då som vanligt hålla till godo med vad jag fann på nätet. Denna recension avser dikterna jag funnit här, här och här.

De dikter jag läst av Ana Istarú är lättillgängliga och mycket engagerande. Jag blev nästan lite ledsen när jag läste dikterna eftersom jag förstod att jag kanske inte skulle få läsa något mer av henne. Den av dikterna som tydligast visar på konfrontation av den rådande synen på kvinnans sexualitet är Open up, genitalia och här ett ett smakprov ur den:

Open up, genitalia
like a consenting flower
Undo the latches of your retreat
allow
the suffering swimmer to escape,
stop, don’t hold back
your fragile prancing,
open up with courage
like a balcony that emerges over the air
and shows off its geraniums.

De var all i lite samma stil och budskapet gick tydligt fram. Ibland när jag läser poesi (och annan litteratur också för den delen) från andra världsdelar kan jag känna att det finns en dimension som jag missar. Det gör det inte här. Jag förstår och jag berörs på djupet. Jag får nog ta och försöka leta rätt på boken Fever Season and Other Poems, för jag vill ha mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.