Isol; En anka är bra att ha; 2007

En anka är bra att haJag blev sugen på att läsa Isols barnböcker när hon mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA), men blev inte lika sugen då jag läste att hon inte anser att jämställdhet är något hon som författare bör ta hänsyn till i sina böcker (jag kan tyvärr inte hitta länken). Jag har heller inte funnit en enda bok med en flicka i huvudrollen och så läste jag den här recensionen i Arbetarbladet som pekar på att innehållet i en av böckerna är ganska så könsrollsstereotypt. Nu har jag köpt boken En anka är bra att ha och jag tänkte recensera den här fast den knappast är normkritisk och trots författarens brist på sådana intentioner. Den är skriven av en spännande kvinnlig författare och illustratör som skriver annorlunda böcker och ger barn en spännande läsupplevelse och det får duga.

En anka är bra att ha är en bok som kan vecklas ut och på ena sidan får vi möta en pojke som hittar en anka och hittar olika användningsområden som att ha den som hatt eller badkarspropp. Vänder man på boken så kan man läsa samma berättelse fast ur ankans synvinkel, En pojke är bra att ha.

Jag tycker att detta var en bra barnbok. Den föreslår roliga användningsområden för en anka och i och med att du även får ankans perspektiv så blir den både lite lustig och manar till eftertanke. Ankans kön sägs inte så det går bra att göra det till en pojke och en flickanka. Boken uppmuntrar till barnens kreativitet genom sitt innehåll, men även med formatet. Därför vill jag rekommendera boken trots författarens lite trångsynta åsikter.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Alfabeta

UPPDATERAT

Hugo läser En anka är bra att ha

Så här kan det se ut när boken vecklas ut och betraktas av en tvååring.

1 ping

  1. […] En anka är bra att ha av Isol […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.