Ikväll blir det Eurovisionsfest för fyra hos oss!

Eurovision-2021-Logo-1

ÄNTLIGEN! Äntligen har jag ungar som uppskattar Eurovision Song Contest och ser fram emot kvällens final (nästan) lika mycket som jag. I år är det dessutom ett ovanligt starkt startfält, men flera låtar som verkligen kan vinna. Nu finns det en överhängande risk att det, åtminstone för nioåringen, blir en gråtfest om inte Sverige vinner. Min första Eurovision var 1984 då Herreys vann, så jag har inte mycket tröst att komma med, tyvärr. Året efter var det första året jag lyssnade på alla låtar 100 gånger och då hejade jag faktiskt på Bobbysocks. En dålig sak för femåringen är att Sverige startar näst sist.

Första semifinalen var riktigt bra och jag tänkte att det blir nog svårt för Island att ta hem det här. Så säger jag givetvis för att Island hade den bästa låten förra året och inte fick vinna då för att hela klabbet ställdes in. Mitt hjärta klappar lite extra för vissa länder och Island är ett av dem. Som jag hade unnat dem en vinst förra året!

Andra semifinalen var inte alls lika bra som den första. Jag tyckte att det var synd att Danmarks 80-talsretro inte gick vidare, men annars kände jag varken bu eller bä inför de flesta låtar. Förutom Island då och de tog ju sig vidare. Finland var en favorit från den semin också och det ska bli spännande med en fajt mellan italiensk och finsk hårdrock!

Mina favoriter

Till skillnad från många andra har jag inte fallit för Maltas och Norges bidrag, men jag förstår att de kommer att gå bra. Malta kan till och med vinna. Jag presenterar nedan mina favoriter i rangordning med bäst först.

Italien: Förhandsfavorit som är hårdrock på italienska och efter mycket lyssnande har den seglat upp som en favorit hos mig. Kommer inte att gråta om den vinner ikväll.

Ukraina: Jag röstade på Litauen i tisdags, men ju mer jag lyssnar på Ukrainas bidrag, desto mer älskar jag den. Etno på ukrainska gör inte låten sämre!

Island: Island skulle vunnit förra året, vi vet alla det. I år skickar de samma gäng och nästan samma låt, men det är betydligt hårdare motstånd nu och låten är inte lika bra. Tyvärr tror jag inte att den kommer att vinna, så Island får vänta på sin första seger (riktiga seger, för en moralisk seger vann de 2020).

Frankrike: En så fransk låt och så underbar! Ligger högt på bettinglistorna och det är inte svårt att förstå. En fransk vinst ikväll, skulle inte göra mig missnöjd.

Litauen: Jag föll pladask för Litauens lite speciella låt i tisdags, men ju mer jag lyssnar på andra låtar, desto mer gillar jag dem. Fortfarande är det en av mina favoriter ikväll.

Cypern: Lite otippat gillade jag Cyperns låt, som var en mainstreamlåt med ett litet extra.

Finland: Hårdrock från Finland igen och vad kan gå fel? Inget, uppenbarligen! Men med tanke på den fantastiska hårdrockslåten från Italien, tror jag att det kan bli svårt för Finland.

Schweiz: En vacker ballad på franska, som verkar vara populär hos fler än mig.

Belgien: Blir bättre och bättre för varje gång jag hör den! Den är speciell, men har något mycket bra över sig.

Ryssland: Det är inte bara det att hon sjunger om kvinnor och kvinnors rättigheter och HBTQ-rättigheter, låten har en fin melodiös refräng som faller mig i smaken.

Albanien: I brist på hjärta och smärta på slaviska språk, håller jag en liten tumme för hjärta och smärta på albanska i år.

Och så sverige då…

Sverige: Ungarna kommer att skrika sig hesa för Tusse, men jag tror inte på seger och även om det såklart är kul när Sverige vinner, så hejar jag nog på andra låtar minst lika mycket.

2 kommentarer

  1. Hurra för Ikväll! Jag är mest taggad på Litauen, Schweiz och Frankrike, men det finns såå många bra jag kan tänka mig att se som segrare i år 🙂

    1. Ja, riktigt starkt startfält i år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.