Italien vann Eurovision och jag ville bara dansa hela natten lång!

Eurovision-2021-Logo-1

Vilken kväll! Italien vann Eurovision Song Contest 2021 och jag kan konstatera att rätt låt vann. Det var fantastiskt vad spännande det blev och hur bra allting var! Jag kunde konstatera att antalet riktigt dåliga låtar var få, att bra låtar som Cypern och Sverige inte alls fick genomslag pga mördande konkurrens och att TV-publiken tydligen har samma smak som jag.

Det var första Eurovision för mig med barn som är intresserade. Min nioåriga son fick tyvärr smaka på förlustens bitterhet, men tror att han ändå fick smak på festivalen. Han hejade på Tusse och Sverige såklart, men hade också Litauen som favorit. Litauen var det land som fick högst poäng i vårt hem, men barnen höll på att explodera när de såg att jag och maken satt ganska låga poäng till Sverige.

Röstningen blev helt otroligt rafflande. Ofta brukar juryrupperna och TV-tittarna tycka ganska så lika, men så var det inte i år. Jag tänkte att Italien gick väl dåligt under omröstningen och ville tro, men vågade inte hoppas på, att TV-tittarna skulle uppskatta låten mer. Schweiz hade en fantastiskt vacker låt och Frankrikes underbart franska låt hade också varit också en värdig vinnare, men när startfältet var så starkt med så många starka låtar, kändes det lite trist om segern hade gått till en ballad. 2021 behövde lite upptempo, kände jag.

Ingen bra final utan några skrällar. Finland kom sexa efter enormt starkt stöd bland tittarna, mycket roligt! Tror att den låten hade kunna gå ännu bättre utan Italien i startfältet. Det var liksom uppenbart vilken hårdrockslåt som var bäst. San Marino trodde jag kunde skrälla och de gjorde de, fast inte på det sätt jag trodde. Världsberömd rappare i alla ära, men inte ens tittarna gillade det.

Lite trist är bara att Storbritannien verkar se det som en sport att skicka sämst bidrag. I år kammade de hem hela 0 poäng. Kan inte säga annat än att de förtjänade det. Tyskland är inte ett lika stort musikland som Storbritannien, men betydligt större än att skicka en tramslåt som inte ens mina barn gillade. Att tre  länder i The big five fick 0 poäng av tittarna är faktiskt pinsamt.

Roligare var det förstås att två av de stora länderna verkligen presterade! Italien vann och Frankrike kom två. Riktigt roligt och förhoppningsvis får vi se mer av sånt. Roligt också att riktigt bra låtar går bra och tramslåtar med kända komiker från öst som får kompisröster, lyser med sin frånvaro. Jag tänkte också att ett starkt startfält gör att låtar som San Marino och Azerbajdzjan inte går bättre. Jag tror att båda de länderna hade låtar som skulle kunna bli topp fem ett annat år men mindre konkurrens.

Måste även skriva några ord om Island. Mycket bra låt, men förra årets låt var bättre och då också mer unik.  Mest synd om dem var det för att de inte fick framföra sin låt i finalen pga att en i bandet fått covid. Eurovisionälskarna i Daði og Gagnamagnið borde åtminstone fått njuta av publiken i finalen.

Bäst av allt igår var ändå publiken! Som man har saknat mänskliga jubel! Att titta på Melodifestivalen och fotboll och allt vad det kan vara är så mycket tråkigare när man inte får höra publikens känslor. Jag visste faktiskt inte hur mycket jag saknade det. Temat för värdarna i Nederländerna var Open up. Nu öppnar Europa upp och det känns helt underbart. För första gången på mycket länge, känner jag riktigt framtidshopp.

Nu tar jag och lyssnar på Italiens Måneskin och Zitti E Buon igen för att få energi att ta hand om tio ungar som ska komma hit på barnkalas idag. Det blev inte så mycket sömn i natt för att någon var speedad och ville dra upp mig klockan åtta. Förutom att åten är fantastiskt bra så säger jag som Anna Charlotta Gunnarson på Twitter:

2 kommentarer

  1. Jag tyckte inte Italiens var så bra, men jag gillar att en rocklåt vann, och att tittarna bestämde. Finlands var mer min stil. Jag tyckte inte Storbritanniens var fullt så dålig, och att tre länder fick noll poäng blev lite väl brutalt. Men bäst var ändå publiken. Som jag längtar efter livearrangemang!

  2. gillade Italien fast Finland bättre 🇫🇮

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.