Recension: Holt, Anne; Operation fosterland; 2019

Operation fosterlandAnne Holt är en gammal favorit och jag har läst hennes deckare om Hanne Wilhelmsen och älskat dem allihop. Nu har hon hittat på en ny hjältinna som heter Selma Falck och jag har tidigare läst En grav för två i den serien och nu var det dags att läsa vidare. Operation fosterland kom ut på norska 2019 och på Piratförlaget på svenska 2020. Jag lyssnade på den på Storytel, uppläst av Magnus Roosmann.

Selma vaknar upp naken i en stuga som börjar brinna. Hon lyckas ta sig ut och lever mot alla odds. Men hon minns knappt vem hon är och definitivt inte hur hon hamnade där. Minnena kommer så sakteliga tillbaka och för oss till en het sommar i Oslo 2018 då hennes egen dotter gifte sig. Relationen mellan henne och dottern är allt annat än bra, men hon fick komma med på gästlistan till bröllopet på nåder. När dottern varit gift i dryga två timmar avlider hennes make av en allergisk chock.

Selma Falck blir anlitat dom privatdetektiv av restaurangägaren som höll i bröllopet, för att han vill rentvå sitt namn. Selma kommer dock att komma helt andra saker på spåren och allt leder till en fosterlandsrörelse som vill skydda Norge från extrema krafter. Selma möter motstånd från alla håll, inte minst från sin dotter.

Jag gillar karaktären Selma Falck som är spelmissbrukare och inte riktigt connectar med sina barn. Hon är den där ganska typiska deckarantihjältinnan, men hon super inte. I Den här boken är hon mer respekterad och har till och med vunnit Let’s dance. Jag tyckte dock att boken blev lite väl mycket. Jag tycker om enklare deckare, men här är det konspirationer högt upp i hierarkin (och det är ingen spoiler, det förstår vi tidigt). Det finns en bok till i serien och den kommer jag att läsa, men jag väntar nog lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.