Recension: Bjergfeldt, Annette; Höga visan på Palermovägen; 2020

Höga visa på PalermovägenHöga visan på Palermovägen av Annette Bjergfeldt får bli mitt Danmark i EU-läsningen. Det är Sekwa som står för den svenska utgivningen, eller snarare deras imprint Norra. På svenska kom boken 2021. Jag valde boken för att den verkade lagom rolig och intressant och jag vet att Sekwas utgivning håller hög kvalitet. Annette Bjergfeldt är även sångerska och låtskrivare.

Tvillingarna Olga och Esther söker sin plats i livet. Den ena är begåvad sångerska och den andra målar. Olga är den vackra och framgångsrika och Esther lever i mångt och mycket i hennes skugga. Deras historia börjar långt före deras födelse och vi får läsa om den konstnärlige danska mannen Hannibal, som åkte till S:t Petersburg och hittade sin Varinka, en cirkusartist. Han ville ha kärlek, men det blev inte så mycket med den saken väl hemma i Danmark.

Ett barn fick Hannibal och Varinka, Eva. Hon fick uppleva passionerad kärlek med den svenska duvtämjaren Jan Gustav. De bosatte sig på en ö utanför Sveriges kust, men ett sjukligt barn drev dem tillbaka tll Danmark. Då fanns inte Henning mer. Senare föddes Olga och Esther i huset på Palermovej och de skulle ha ärvt sin morfars konstnärlighet. Den sjukliga Filippa var mer praktiskt lagd.

Vi får följa Olga och Esther genom livet, genom kärlek och sorg. Allt berättat av Esther. Förutom familjen så finns det några andra centrala personer i grannfamiljen med Johan, den förståndshandikappade lillasystern Vibeke, den timida mamman Grethe och pappan Dödgrävaren som super och håller familjen i ett järngrepp. Det är mycket allvar i boken, men samtidigt är den skriven på ett roligt sätt så att läsaren då och då skrattar till, mitt i eländet.

Boken handlar om att hitta kärleken, den passionerade kärleken som föräldrarna fick uppleva. Ändå handlar boken om egentligen allt annat än det. Det är inte kärleksletandet som kändes viktigast, utan vänskapen, svårigheterna i livet och hur vi är mot våra medmänniskor. Höga visan på Palermovägen är en mycket fin bok och det finns så mycket mer att säga om den.  Den är också svår att beskriva med annat än en lång utläggning för att den har så många bottnar. Nu ska jag ge författaren Annette Bjergfeldt jordens komplimang, boken känns mycket Lise Nørgaard (kvinnan som bland annat gav oss Matador).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.