Recension: Adolfsson, Maria; Nödvändigt ont; 2023

Nödvändigt ontMaria Adolfssons Doggerlandsserie är nu utökad med en sjätte bok, Nödvändigt ont. Jag läste den för några veckor sedan, men har helt missat att skriva om den. Som vanligt när det kommer till Doggerland, lyssnade jag på boken. Boken är utgiven på Wahlström och Widstrand.

Karen Eiken Hornby är numer Karen Eiken Friis, för hon har gift sig mellan böckerna. Hon har fått en ny chef och känner att hennes position på jobbet är hotad. Det lider mot jul och Karen blir satt på ett fall där hon ska leta efter en försvunnen excentrisk konstnär. Hans exfru och älskarinna bor under samma tak och det känns hela tiden som att något döljer sig i det stora palats där han bor. Karen ska komma mycket mer på spåren.

Denna den sjätte delen i Doggerlandserien kanske inte ska läsas i hängmattan då den utspelar sig strax före jul. Samtidigt är det alltid roligt att läsa om det doggerska traditionerna som författaren imponerande nog hittar på. Nu får vi lära oss om en tradition före jul där man kokar slarvgryta på överblivna rester från julmaten. Den kan göras mer eller mindre traditionellt, som med det mesta kring julen i verkliga världen.

Jag tycker mycket om böckerna om Karen Eiken – numera Friis och Nödvändigt ont var inget undantag. Sedan känns det lite som att jag mer än intresserad av familjelivet och vännerna än vad jag är av själva deckarhistorien. Det var lite mindre av den varan i den här boken. Deckarhistorien var bra, det är inget jag klagar på, men den behöver inte i varje bok sluta med fara för Karens liv.  Det bästa är att det vara en parallell historia i boken som inte fick ett slut, vilket måste betyda att det blir en bok till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.