Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Har man valt att skaffa ungar, så har man!

Har man valt att skaffa ungar, så har man!

Folkvimlet på Bokmässan

Jag är mycket avis på alla bilder folk har lagt ut från bokmässan. Det är både selfies med favvisförfattare och party på Park Lane. Jag kunde inte följa med, för har man valt att skaffa ungar, så har man. Det sista skrev jag på Twitter igår och kunde aldrig ana vilken diskussion det skulle bli av det. Flera barnlösa hyllade min inställning och efter det fick jag en inblick i barnlösa kvinnors vardag. Pikar och hån är vanligt förekommande, för att inte tala om ”välvilliga” (ovälkomna) tips. Det är inte klokt att folk med barn uppenbarligen anser sig ha rätt att pika barnlösa.

Jag var på bokmässan i år, men kunde långt ifrån göra allt jag önskade mig. Orsaken stavas Selma. Henne som jag längtat efter i tre år och som nu enbart äter från min kropp. Och som jag älskar förbehållslöst. Att ha ett spädbarn brukar innebära vissa uppoffringar och jag ska vara glad att jag kunde åka på bokmässan över huvud taget. Det är viktigt att tänka på det när jag ser allt kul jag går miste om.

Det är också oerhört viktigt att man inte tar ut sin avundsjuka på dem som inte har barn och trycker ner dem genom att ständigt påpeka att de kan ju roa sig ”de som inte har barn”. Sådana pikar är oerhört träffande för många ofrivilligt barnlösa och är ju så lätta att undvika. Din bitterhet kan du hålla inne med och pussa istället på dina ljuvliga barn.

Jag har skrivit tidigare om att folk måste sluta att lägga sig i andra människors liv. Ifall du inte är en nära vän med en person så är ”välmenande” tips om hur personen ska ändra sin livssituation oftast endast kränkande. Du ska aldrig ge hälsotips, skönhetstips eller tips om hur du träffar den rätte om detta inte efterfrågats.

Människor som inte har barn kan delas upp i två grupper, de som inte kan och de som inte vill. Till dem som inte kan räknar jag också dem som har svårigheter (dvs inte bara kan rumla runt i sänghalmen och så så pluppar ungarna ut) och gruppen innefattar folk i ivf-karusellen, homosexuella och personer utan partner. Den guppen spottar du i ansiktet om du påpekar att det börjar bli dags att skaffa barn. Den andra gruppen har sin fulla rätt att förbli barnlösa utan att du ska lägga dig i det. Att det är svårt att ångra sig som 45-årig kvinna är inget du behöver påpeka. Du har inte med detta val att göra över huvud taget.

Sedan borde det vara självklart, men barnlösa -ofrivilliga eller inte – har också rätt att få sammanhängande ledighet och ska inte behöva jobba var eviga jul och juli. Här ser vi en orättvisa i den mycket generösa föräldraförsäkringen. För det som är en rätt för småbarnsföräldrar att inte diskrimineras för att man tar ut föräldraledighet är också ett sätt att gå före barnlösa och tinga attraktiva semesterdagar. För ingen får neka föräldraledighet, och den kan plockas ut i i tolv år efter barnets födelse (inte allt, men en del).

Det är självklart att arbetsplatser ska vara anpassade, i den mån det går, så att småbarnsföräldrar också kan jobba där. Det betyder dock inte att barnlösa bör bli andra klassens medarbetare som varje år få ta smulorna när småbarnsföräldrarna plockat ut godbitarna i semesterkalendern. Har man ett jobb där det behövs bemanning i juli och under mellandagarna måste alla vara med och hjälpa till. En barnlös resa till Thailand över jul och nyår kan inte ses som en lyx mindre värd än förälderns önskan att vara helt utloggad under julhelgen.

Du som känner dig bitter över att andra trettioplussare kan vara ute och roa sig medan du torkar bajs, borde fokusera på dina egna val istället för de val som andra gjort eller tvingats att göra. Det är ingen mänsklig skyldighet att sätta barn till världen. Det finns inte heller något som säger att barnlösa bör sitta barnvakt åt dina ungar så att du ska få testa på livet som barnfri för en kväll (jo, jag har hört föräldrar uttrycka detta krav).

Nu fokuserar jag på att glädjas med er andra som fick prata med Kim Thuy och äta god middag tillsammans på Incontro. Nästa år vill jag också vara med, men jag får se om det går att få ihop med resten av familjen. Tills dess är jag glad för er skull.

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Underbart skrivet. Själv har jag inga bsrn och vet inte om vi (maken och jag) kommer att skaffa några. Inte för att jag har råkat ut för sp många kommentarer om att inte ha barn men jag gillar din inställning till det hela och önskar att fler såg det så. 🙂

   • Hanna26 september, 2016 kl. 07:59
    Författare
   • Svara

   Tack! Jag har förstått att många utan barn tycker att inställningen är ovanlig och det känns lite beklämmande. Jag hoppas att kunna sprida lite kloka tankar till andra som får tänka till 🙂

  • Veronica27 september, 2016 kl. 02:59
  • Svara

  Det där med att en barnlös kvinna kan komma att ångra sig senare är ju verkligen det bästa skälet någonsin för att skaffa barn. ”Bäst att jag köper en flaska vin innan Systemet stänger ifall jag skulle ånga mig senare och bli sugen”. ”Bäst att jag skaffar ett barn innan livmodern stänger ifall jag skulle ångra mig senare och bli sugen.”

   • Hanna28 september, 2016 kl. 11:46
    Författare
   • Svara

   Men eller hur! Man kan ju inte skaffa barn i förebyggande syfte, det är ju helt galet!

 1. […] och redigerar bilder från årets bokmässa och tar paus för bloggrundan. Jag läser Hannas fina inlägg om barn på bokmässan som är ett sånt där inlägg jag gillar direkt. Det tar avstamp i något […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.