Grattis Måns Zelmerlöw och grattis Europa!

Eurovision Song Contest in Vienna 2015Idag är lyckan tiotal över Sveriges och Måns Zelmerlöws Eurovision-vinst, men jag är minst lika glad för att det inte var Ryssland som vann. Hade striden stått mellan Italien och Ryssland hade jag nästan lika engagerat hejat på Italien trots att jag tyckte att den låten sög. En kompis till mig sammanfattade det bra på Facebook igår:

”Det ska handla om musik, inte politik” säger programledaren till den buande publiken i Wien. Det är lite sent att säga det till publiken – bättre att säga det till länder som skickar gråtmilda fredsballader, samtidigt som de invaderar sina grannländer

Den ryska låten var bra, inte snack om något annat, men det var verkligen hårresande att Ryssland skickar en skönsjungande flicka och en låt om fred när deras grannland Ukraina inte kunde delta pga av krig som de orsakar. Jag skrev själv på Tiwtter igår:

Undrar hur många av dem som skriker ”sweden” i Wiener Stadthalle verkligen hejar på Sverige och inte bara vill att Ryssland INTE ska vinna.

Jag tycker att Heroes med Måns Zelmerlöw är en bra låt, men inte så bra att det var självklart att den skulle vinna. Mitt hopp stod istället till Belgiens låt som jag tyckte var otroligt bra. Men när det kom till striden om segern så stod det klart efter halva omröstningen att det skulle stå mellan Sverige och Ryssland och jag tror att många människor runt om i Europa med fasa såg framför sig en final med Putin på läktaren i Moskva nästa år. Detta fick bara inte ske! Sverige var enda hoppet och lyckligtvis för oss, tävlingen och för alla på riktigt fredsälskande personer kommer finalen istället att gå i Sverige.

En person uttryckte sig såhär på Facebook:

Oavsett om hon vinner eller inte tycker jag ohyggligt synd om Polina Gagarina.

Jag kan inte annat än att hålla med. Polina Gagarina måste ju märkt att alla buade när hon fick tolvor och hennes enorma glädje över andraplatsen tolkade i alla fall jag som att hon var ganska lättad över att inte behöva sjunga segerlåten inför en buande folkmassa. Det kanske är en önsketolkning, men jag tror hur som helst inte att hon hade tyckt att det var roligt just då.

Jag är glad över Sveriges vinst och jag är lättad över att inte behöva fundera på åsikter om bojkott av nästa års final. Grattis Måns och grattis Europa till gårdagens seger!

2 kommentarer

  • Tjorvar25 maj, 2015 kl. 12:56
  • Svara

  Hur tänkte egentligen din vän på Facebook, som skrev om ”länder som skickar gråtmilda fredsballader, samtidigt som de invaderar sina grannländer”? De som fattar beslut om eventuella krig med grannländer, och de som väljer ut låtar att skicka till Eurovision, är det verkligen samma personer?

  F.ö. befinner sig Armenien och Azerbajdzjan i krig om området Nagorno-Karabach och armenierna har fördömts av bland annat Europarådet för invasion, ockupation och etnisk rensning riktad mot azerier. Så varför var det ingen som buade åt armenierna? Vad gäller LGBT-rättigheter är det sämre ställt i Kaukasus-länderna (Armenien, Georgien, Azerbajdzjan) än i Ryssland, så varför inte bua åt dem då?

  Dvs om man nu skall bua över huvud taget. För, som sagt, det är faktiskt en sångtävling. Rimligen borde det då gå ut på att den som sjunger bäst skall vinna. Möjligen kan då den som vinner ha en annan politisk åsikt än en själv, men med tanke på hur mycket gayaktivister pratar om tolerans hela dagarna, så kan man tycka att de borde kunna tolerera andras och respektera andra människors åsikter.

  1. Att representera en diktatur i en sångtävling är inte samma sak som att representera en demokrati. Att Ryssland skickar en fredsballad är säkert noga uttänkt och en del av propagandamaskineriet. Det är problematiskt att diktaturer är med och tävlar på lika villkor och jag tyckte att det hade en bitter eftersmak när finalen gick i Baku. Jag är medveten om att andra länder är i konflikt med varandra och det är som sagt inte oproblematiskt.

   Bua är inte sportsligt såklart och inget jag förespråkar, men det är förståeligt. Ryssland är dessutom ett enormt mycket större och mäktigare land än länderna i Kaukasien. Jag tycker inte att man bör respektera varandras åsikter i en sång tävling om det handlar om åsikter som går emot demokrati och mänskliga rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.