Grattis Malala Yousafzai!

Malala YousafzaiMalala Yousafzai får Nobels fredspris 2014 tillsammans med Kailash Satyarthi för deras engagemang för barns rättigheter. Det är fantastiskt roligt! Min enda invändning mot utnämningen är att Malala Yousafzai borde fått det ensam.  Varför är det alltid så att kvinnor får det tillsammans med andra och män får det ensamma? Jo, Kailash Satyarthi är man och har fått det tillsammans med Malala Yousafzai, men det är ju helt klart Malala som är stjärnan.

Jag har läst boken Jag är Malala och recenserat den i Magasinet Neo:

Den 12 oktober 2012 sköts Malala Yousafzai i ansiktet av anhängare till talibanerna. Hon var femton år. Hennes brott i förövarnas ögon var att hon försökte bilda opinion för flickors rätt till utbildning. Mirakulöst nog överlevde hon. Jag är Malala är hennes egen berättelse.

Malala växte upp i Swatdalen i norra Pakistan. Hon var tio år när talibanerna tog makten, och hon beskriver hur de långsamt lyckades vinna över befolkningen på sin sida. Dvd-butiker och dansställen stängdes frivilligt när ägarna anslutit sig till den rena läran.

Men till dem hörde inte Malala och hennes far. Deras kamp för demokratiska fri- och rättigheter för alla fortsatte och uppmärksammades internationellt. Malala bloggade för BBC om hur det var att leva under talibaner och hon ställde ofta upp i intervjuer med utländska medier. Därför sköts hon.

Läs hela recensionen här.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Erika10 oktober, 2014 kl. 10:56
  • Svara

  Håller med, det var synd att hon inte kunde få priset själv.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna10 oktober, 2014 kl. 11:04
    Författare
   • Svara

   Det är verkligen synd! Som om kvinnor (flicka i detta fall) inte är tillräckliga vinnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.