Familjeliv är inte alla Sveriges kvinnor

Idag figurerar nyheten om att hälften av alla kvinnor (i Sverige) vill vara hemmafruar. Detta baseras på en undersökning gjort av sajten Familjelivs medlemmar.

Svarsfrekvensen var mycket låg men sedan är Familjelivs medlemmar knappast renpresentabla för alla Sveriges kvinnor. Sajten brukar kallas för Flashback för kvinnor och där kommer man nog ganska nära sanningen. I alla trådar som handlar om hemmafruar, som jag läst, domineras av kvinnor som har trista jobb med dålig lön som hellre vill vara hemma på heltid samt antifeminsiter som hejar på dessa kvinnor. Sedan är det ett gäng som jag, som påpekar att man inte bör göra sig beroende av en man ekonomiskt. För många av kvinnorna spelar det inte så stor roll, de är redan beroende av sina män vare sig de jobbar eller inte. Han har bra jobb med hög lön, hon tvärt om, och de bor i hus, har fin bil och vill åka till Thailand någon gång ibland. Jag vet att jag raljerar, men gå in och läs själva så får ni se. Har man tråkigt jobb och ändå står för all markservice, så kan det nog vara lockande att få gå hemma på heltid.

Dessa kvinnor kan inte på något sett vara representabla för alla kvinnor i Sverige. Ingen jag känner lever så. I mina kretsar vill kvinnor göra karriär och dela på föräldraledigheten. De män jag känner vill att deras fruar ska jobba och stå för halva försörjningen. Man stöttar varandra i både karriär och familjeliv. Man underlättar för varandra att få bra kontakt med sina barn och att söka nya och spännande jobb. Det är bara en sak. Ingen annan är jag hänger på Familjeliv. Nu är mina observationer inte nödvändigtvis hela bilden eller ens en del av sanningen, men jag utger mig inte heller för att sitta inne på några statistiska sanningar om hur många som vill jobba vs vara hemmafruar.

Med andra ord, snälla kolla källan innan ni drar era slutsatser om hemmafrutrender i samhället! Har svenska journalister inte mer koll än såhär? Jag frågade SVT på Twitter idag efter ett inslag på TV och de påstår att de har mildrat slutsatserna. Jag hoppas verkligen det!

Läs mer: Aftonbladet, Aftonbladet, AftonbladetSvD, SVT

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Suck. Det ligger väl i sakens natur att folk med jobb, som dessutom råkar gilla sitt jobb, inte surfar runt på en site om blöjstorlekar och recept på hemmagjorda ansiktsmasker hela dagarna. Som man frågar få man svar. Och där man frågar får man svar. Jag funderar på att göra en undersökning utanför akutmottagningen som visar att majoriteten av Sveriges befolkning funderar på att uppsöka vård inom den närmsta timmen…

  1. Ja, såklart är de som vill vara hemmafruar överrepresenterade på familjeliv! Där tror jag inte att det är ett överklassyndrom, utan snarare kvinnor med tråkiga jobb som hellre stannar hemma.

 2. Familjeliv.se är ju dessutom en högborg av moraliska pekpinnar och ren mobbning.

  1. Oh ja! Jag har slutat hänga där eftersom jag är hormonkänslig och inte vill veta att jag vanvårdar mitt barn (som enligt sina föräldrar mår bra).

 3. Jag tror också att den höga arbetslösheten bland unga, kombinerat med tv-program och helyllebloggare på kändisnivå spär på önskan om att vilja vara hemma.
  De vill liksom ha kakan och äta den. De vill vara hemma och försörjda samtidigt som de inte vill vara beroende av någon annan. Ungdomligt ickekonsekvenstänk?

  1. Jo, jag tror snarare att det är en bild än en verklighet. Och folk som inte vill jobbar har så klart lättare för att svara att de vill vara hemmafruar.

  • Elit26 oktober, 2011 kl. 08:29
  • Svara

  Det kan ju vara intressant att veta att endast 11 % av alla mammorna i Sverige vill arbeta heltid.
  Över 95 % av de som arbetar deltid och är hemma med sina barn vill inte gå upp och arbeta heltid (gäller särskilt välutbildade kvinnor i tjänstesektorn)

  Intressant att notera från en Svensk studie: ”When analysing what the combined family and labour market situation means for preferred number of working hours and psychological distress, the results show that 31% of cohabiting women with children who are working more than 40 hours per week want to reduce their working hours… and 25% of women without children working more than 40 hours [want to reduce their workning hours]”

  http://www.cps.org.uk/cps_catalog/Feminist%20Myths%20and%20Magic%20Medicine.pdf

  Har mycket mer om du vill ha = )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.