Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Novellix (red); Fyra noveller om kärlek; 2017 - Feministbiblioteket

Recension: Novellix (red); Fyra noveller om kärlek; 2017

Fyra noveller om kärlekJag har läst en kärleksbox från Novellix. Fyra noveller om kärlek är skrivna av Virginia Woolf, Mary Shelly, Oscar Wilde och Lev Tolstoj. Trots att två av författarna är män så recenserar jag den i sin helhet. En av novellerna skriven av en man passar bra in i mitt tema om mansrollen.

Virginia Woolfs Arvet (1944) handlade om en man som fått ut ett stort arv efter sin döda fru. Istället för njutningen av det oväntade arvet får han en sanning han gärna hade klarat sig utan.

Mary Shellys Kärleksprövningen (1835) handlar om en kvinna som inte får sin älskare förrän hon visat hans far att hon kan vänta på sin älskade i ett år. Hon klarar det, men tyvärr visar inte sonen samma lojalitet mot sin käresta.

Oscar Wildes Näktergalen och rosen (1888) handlar om en student som vill dansa med en flicka, men kan bara göra det om han ger henne en ros. En näktergal hjälper honom med rosen, men det blir ändå inte som han tänkt sig. Boken innehåller även novellen Lady Alroy (1887) om en kvinna som bär på en hemlighet.

Lev Tolstojs Efter balen (1911) handlar om ett triangeldrama och det ska ha varit en symbol för mänsklig råhet.

Det är inga lyckliga historier där män och kvinnor får varandra. Den mest feministiska och den med det absolut bästa slutet är Mary Shellys Kärleksprövningen. Den slutar lyckligt, men inte på det sätt som man som läsare önskade sig från början. Woolfs novell Arvet slutar långtifrån lyckligt, men ändå rätt på något sätt.

Wildes kärlekshistoria framställde inte precis kvinnan i god dager, men samtidigt så är det en intressant historia om en trånande mannen som ville göra allt för att få den kvinna han ville ha, men som totaldissade honom sen. Den fick i alla fall mig att tänka på mansrollen och kritik mot den. Med tanke å Wildes sexuella läggning är det väl inte helt otänkbart att han tänkte i de banorna.

Trots att jag ofta vill ha lyckliga kärlekshistorier så älskade jag den här novellasken! Det var feministiskt, samhällskritiskt och härliga vändningar. Det var också en bra komponerad ask med noveller som kompletterade varandra och passade väl ihop. En underbar tolkning av kärlekstemat!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.