Feministsommar: Böcker om suffragetter

Böcker om suffragetter

När vi satte ihop den feministiska litteraturkanonen så satte vi en gräns vid böcker som finns översatta till svenska. Det var för att hela projektet inte skulle bli helt ohanterligt. Nu när syftet med utmaningen Feministsommar som Lyran har initierat är att diskutera och ge varandra mer tips, har jag bestämt att inte hålla mig till den avgränsningen.

Jag har läge funderat på att läsa böcker om suffragetter i Storbritannien och USA. Därför har jag köpt böcker om detta ämne på olika resor och fått en bok i julklapp från min man.

Den mittersta boken ni ser ovan, Suffragettes, är faktiskt påbörjad. Jag vet inte riktigt när, men jag köpte den i London i december 2015, så det är nog strax efter det. Den innehåller brev och dokument från den tiden i Storbritannien. Kändes lite hattigt då, men frågan är om jag inte smyger ner den i handväska nu. Har ju trots allt 45 min resväg enkel resa till jobbet.

Century of struggle handlar om suffragettrörelsen i USA och The ascent of women om hörseln i UK.

Jag tänkte att jag inom ramen för denna utmaning skulle läsa någon av dessa böcker. Det är ju pinsamt att två av dem har datum i sig som säger att de kom till mig 2011. Det är samma år som Hugo föddes, dvs sex år i år!

Har du kanske läst någon annan bra bok om suffragettrörelsen i USA eller UK?

3 kommentarer

 1. Vilka spännande böcker!

  • Johanna17 maj, 2017 kl. 05:48
  • Svara

  Kan varmt rekommendera Sex Wars av Marge Piercy. Roman som utspelar sig i New York under rörelsens startperiod (om jag inte minns fel).

  • Sven Hansson19 maj, 2017 kl. 10:26
  • Svara

  När änglar faller, av Tracy Chevalier. En roman om en kvinna som blir suffragett. Den tyckte jag var bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.