Lyran kör feministutmaning i sommar – och jag är förstås med!

Feministsommar

I sommar tänkte Lyran köra en feministutmaning och hon kommer att utgå ifrån min feministiska kanon. Jättekul säger jag! Kanonen är ju inte tänkt att fungera som en statisk lista som är orubblig. Meningen är att den ska väcka diskussion och att man ska vilja lägga till och dra ifrån. Vad saknas? Vad är överflödigt? Är det kanske rätt författare men fel böcker? Borde det finnas en särskild lista för unga? Nu ska detta stötas och blötas.

Jag kommer självklart att delta i utmaningen! Det första jag ska göra är att helt enkelt läsa färdigt kanonen. Det är en bok som saknas, Den mörka kontinenten av Karin Johannisson. Det har helt enkelt aldrig känts som att det är dags för den, men nu blir det förhoppningsvis det!

För det andra ska jag själv delta i diskussionen om fler böcker som ”alla” borde läsa. Om jag börjar med det som jag spontant tänk på är att Tjänarinnans beättelse av Margaret Atwood vore en självklar bok på listan. En annan sak är att det borde finnas någon bok med transperspektiv med. Jag har försökt att utmana mig själv att läsa fler böcker med sådant tema, men inte funnit någon som är tillräckligt bra. Det handlar ju inte bara om rätt perspektiv, det ska ju vara bra litteratur också. Det sökande tar jag vidare!

Jag kommer inom kort att presentera böcker som skulle kunna komplettera listan. De böckerna tar jag från dem jag redan läst. Sedan kommer jag att vara med i läsutmaningen på jakt efter fler böcker att läsa. Jag återkommer med läslista. Jag kan dock redan nu avslöja att Whipping girl, en transfeministisk bok av Julia Serano kommer att finnas med på att-läsa-listan.

Häng med på feministisk läsutmaning du också!

Här hittar du den feministiska kanonen. 

2 kommentarer

  1. Jag funderar på att haka på den här utmaningen, men har inte riktigt bestämt mig. Julia Seranos bok blir jag riktigt nyfiken på. Jag läste hennes Excluded för ett par år sedan och tyckte den var riktigt intressant, även om jag inte höll med om allt.

  2. Bra att du får tillfälle att läsa ut den allra sista boken på listan. Ser också fram emot andra tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.