Feministisk bokcirkel söder: Pachinko

Pachinko

Igår träffades vi i söder-bokcirkeln igen och diskuterade Pachinko av  Min Jin Lee. Jag läste boken i somras och det var nu några veckor sedan. Vi var fyra stycken med på cirkeln och det var ovanligt få för när vi kör via Zoom, men när vi kör live är det ju max vad vi brukar vara, så det var helt ok! Mötet stördes för egen del av en dotter som bestämde sig för att vara hyperjobbig just precis då, men det är sånt som kommer med hemmamöten. Pachinko är en Sydkoreansk släkthistoria och har fokus på rasism mot sydkoreaner i Japan.

Läs min recension här.

Vad vi tyckte om boken

Alla tyckte mycket om boken och hade bara gott att säga. Vi brukar alltid vara lite oense, men så icke den här gången. VI sa alla att den kändes svepande, med bara små nedstamp i historien, samtidigt som vi lärde känna huvudpersonerna på djupet.

Utifrånperspektiv

Vi pratade om att det var tydligt att boken var skriven av en person som inte lever varken i Sydkorea eller Japan. Den rasism och de orättvisor som de sydkoreanska invandrarna i Japan får utstå känns inte lika mycket in i själen. Det känns som att sådana saker beskrivs bäst av den som upplevt det själv.

Söner vs döttrar

Boken tar upp den stora skillnaden i att få söner och döttrar och vi frågade oss vad som hade hänt om Sunja hade fått döttrar. Vi kände att det var lite typiskt att Hansu la sig i Sunjas liv och att detta förmodligen berodde på att han hade en son med henne, till skillnad från de döttrar han hade i sitt äktenskap.

Feminism

Det är ganska tydligt feminism i boken, vilket vi tror beror på att boken är skriven av någon som lever i en västerländsk kontext. Vi pratade om att det är mycket vårdande av män för kvinnornas del och männen hade själva flera andra alternativ och framförallt val att göra andra saker. De kunde dessutom hindra sina fruar från att jobba, trots att de hade extremt ont om pengar.

Nästa möte

Eftersom många var sjuka och framförallt var inte allas vår cirkelledare inte där, bestämdes inget inför nästa träff. Men eftersom Zoom nu återgått till att klippa alla möten efter 40 minuter har jag bestämt mig för att under viss tid faktiskt betala för att ha utökade möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.