Feministisk bokcirkel Söder: Handbok för städerskor

Handbok för städerskor

Idag har jag träffat min bokcirkel igen och denna gång återigen på Gunnarsons konditori. En av oss var supersugen på semlor och de har goda vegansemlor där och då bestämde vi oss för att göra ett tillfälligt återbesök på vårt gamla hak. Jag åt också en selma, men en vanlig.

Handbok för städerskor

Till idag hade vi läst en riktig tegelsten, Lucia Berlins Handbok för städerskor. Det är en novellsamling som satts ihop 2015 och består av noveller om Berlin skrivit under sin livstid. Hon dog 2004. Med andra ord är det inte hon själv som komponerat ihop samlingen.

Helheten

Jag har skrivit om boken här och jag tyckte den var ganska så seg, men författaren har ett fin språk. Novellen Handbok för städerskor älskade jag och anser den vara en av de bästa noveller jag har läst. De andra älskade boken och tyckte inte riktigt att det gick att urskilja noveller från varandra. De hade svårt att förstå att jag kunde se en novell som fantastiskt och resten av boken ganska grå.

Sättet Lucia Berlin berättar

Vi diskuterade att novellerna var små inblick i människors liv. Liv som inte sällan var ganska så miserabla. En beskrev det som att vi få öppna en dörr, titta in och sedan stängs dörren igen. Samtidigt som det är korta noveller så får vi ofta lära känna karaktärerna på djupet.

Hur vi läste boken

De andra två hade inte läst hela boken, men kände nu att de inte hade någon brådska att läsa ut det. De kände att de var en bok som man läser en novell då och då i och kanske till och med en bok att äga. Jag håller med dem lite och mitt hetsläsande bidrog kanske lite till att jag inte heller gillade den. Men å andra sidan så längtade jag inte efter att ta det lugnt och spara noveller till senare.

Nästa bok

Vi funderade på att läsa Eileen Changs Ett halvt liv av kärlek som jag läser just nu, men det beror lite på tillgängligheten på biblioteken. Att skörda ben av Edwidge Danticat var också på tapeten. Men där är också problemet tillgänglighet, som det ofta är när det kommer till nya böcker. Vi får se vad vi kommer fram till helt enkelt!

1 kommentar

  1. intressanta noveller, om underlägsenhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.