Recension: Berlin, Lucia; Handbok för städerskor; 2015 (1977-2004)

Handbok för städerskorLucia Berlin var en amerikansk författare som har levt en stor del av sitt liv i Chile. Handbok för städerskor är en novell som fått stor uppmärksamhet och som hon skrev 1977. Boken Handbok för städerskor (Natur och kultur) som kom 2015, är en samling noveller från Lucia Berlins liv. Hon dog 2004.

Titelnovellen Handbok för städerskor är en novell skriven ur en städerskas synvinkel och hon ser ganska så krasst på tillvaron. Jag föll för det raka berättarstilen och den ärliga synen på sin tillvaro. jag förstod genast att boken blivit så hajpad när jag läste den novellen. Tyvärr tyckte inte jag att resten av boken höll samma klass. Det var bra, men det blev lite för mycket elände för mig. Språket är fantastiskt, men novellerna blev lite väl många.

Handbok för städerskor är en lång bok, runt 500 sidor, tror jag (jag läste den på min Storytel reader och sidorna där är kortare). Det var först efter mer än halva boken som jag förstod att personerna i novellerna återkom. Det är en alkoholiserad fyrabarnsmor, det är en knarkande pappa och det är en cancersjuk syster. Bland många andra. Jag vet inte exakt hur allt hängde ihop, men jag antar att det inte är en slump när personer heter samma saker.

Jag har försökt att läsa Handbok för städerskor flera gånger, men inte lyckats komma vidare. Nu missade jag vår senaste bokcirkelträff och då passade mina cirkelkompisar på att välja den här boken. Då var det ju bara att läsa! Jag är glad att den gav mig en fantastisk novell. Det gav mig flera fina upplevelser, men för det mesta var det ganska segt. Jag ser fram emot att se vad de andra tyckte!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omible, SvD, Aftonbladet, Bokblomma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.