Feministbruds år 1977

Feministbrud som bebis 1977

Feministbrud som bebis 1977.

Idag är det Lyrans dag på Kulturkollo och hon gör en massa listor. Jag älskar listor! Jag hakar på den roligaste, den om ditt eget bokår. Mitt aka Hannas aka feministbruds år är 1977. Den 25 februari det året såg jag dagens ljus för första gången och 1977 är ett bra litteraturår på många sätt, men jag kommer mer att fokusera på den feministiska biten. Andra vågens feminister skrev en massa bra romaner och feministiska kampböcker på sjuttiotalet och bokutgivningen från dem hade inte nått sin kulmen än 1977. Dessutom var det några giganter som senare skulle bli feministiska författare som föddes.

1977 kom Marilyn French Kvinnorummet ut. Det är en bok som var en av mina inkörsportar till den feministiska litteraturen.

En ännu mer legendarisk feministisk bok är Egalias döttrar av Gerd Brantenberg som också den kom ut 1977.

En svensk bra feministisk bok är Dotter till en dotter av Inger Alfvén som också den gavs ut 1977.

1977 gavs också barnboken Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr ut och det var en bok jag älskade på mellanstadiet när vi hade den som högläsningsbok.

Den brasilianska författaren Clarice Lispector gav ut sin kanske mest kända bok Stjärnans ögonblick 1977.

Två stora författare, som jag spår får nobelpriset en vacker dag (var och en för sig såklart!) föddes samma år som jag, Chimamanda Ngozi Adichie och Sofi Oksanen.

1977 var också året då poeten Sonja Åkesson och erotik-drottningen Anaïs Nin gick ur tiden.

Nobelpriset i litteratur gick 1977 till Vicente Aleixandre, en poet jag läst och som verkligen inte lämnade några djupare spår.

Musikmässigt så kan nämnas att ABBA var stora och gav ut The Album, där bland annat en av mina ABBA-favoriter One man and one woman finns med. ABBA – The movie gick på biograferna.

Av andra stora kulturella händelser 1977 kan nämnas att Elvis Presley dog, Annie Hall hade premiär på bio och Orlando Bloom föddes. Sveriges bidrag i Eurovision song contest var kanske århundradets bottennapp – Forbes med Beatles. Ingemar Stenmark vann världscupen i slalom och Sveriges herrar blev världsmästare i curling.

På min födelsdag den 25:e brann hotell Rossija i Moskva, ett mycket stort hotell och på grund av kommunistisk övervakning och därmed få utgångar dog 42 personer.

Men det som fångar mitt intresse främst är den tyska hösten. Den började med kidnappningen av Hanns-Martin Schleyer den 5 september. Den 13 oktober kapades ett Lufthansaplan av en grupp palestinier och syftet är att frige Baades-Meinhofligans Gudrun Enslinn, Andreas Baader och Jan-Carl Raspe. Kapningen misslyckades och den 18 oktober 1977 begår de tre RAF-medlemmarna självmord. Hösten 1977 kallas den tyska hösten eller Deutscher Herbst och hur hemskt det än kan låta så är det det jag kommer kalla min tyska bokutmaning här på bloggen i höst. Är man RAF-nörd så är man 🙂

1 kommentar

  1. Aldrig glömmer jag när jag fick veta att Elvis var död, det är mitt första minne av en världshändelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.