Tio afrikanska tips till Kulturkollo.se

AfrikaIdag har den nystartade bloggen Kulturkollo verkligen rivstartat. Vi får utmaningar i parti och minut och flera böcker utlottas. Jag är givetvis inte den som är den utan vill gärna vara med och vinna roliga böcker. Anna har listat sina tio afrikanska favoriter och det tänker jag också göra. För detta inlägg kan jag vinna inget mindre än två böcker av Chinua Achebe.

Om vi bortser från Doris Lessing och att hon faktiskt bott merparten av sitt liv i Afrika så hade vi med tre afrikanska författare (eller i alla fall afrikanskättade) i den feministiska litteraturkanonen. De böckerna vill jag särskilt lyfta fram:

Chimamanda Ngozi Adichie – Lila hibiskus (Nigeria)

Nawal el Saadawi – Imamens fall (Egypten)

Nina Bouraoui – Förbjuden betraktelse (Algeriet)

I övrigt har jag faktiskt läst en hel del afrikanskt, mycket som jag gillar och en del som jag inte tyckte var lika bra. Postkolonialismen är tydligt i många böcker, religionen är ofta central bland de muslimska feministerna, men det som kanske är mest tydligt är att det ofta är samma tankar och samma känslor som för alla andra i samma situationer runt om i världen.

Ama Ata Aidoo – Förändringar (Ghana)

Assia Djebar – I min faders hus (Algeriet)

Ellen Kuzwayo – Kvinna i Soweto (Sydafrika)

Tsitsi Dangarembga – Nervous conditions (Zimbabwe)

Unity Dow – Screaming of the innocent (Botswana)

Veronique Tadjo – Drottning Pokou (Elfenbenskusten)

Zoë Wicomb – Du kan inte gå vilse i Kapstaden (Sydafrika)

2 kommentarer

2 pingar

  1. […] någon vecka sedan listade jag tio spännande afrikanska böcker skrivna av kvinnor. Jag tänkte göra det till en serie och idag listar jag tio spännande asiatiska […]

  2. […] böcker från varje världsdel och nu har turen kommit till Sydamerika (läs även listorna från Afrika och Asien). Eftersom definitionen vad som är Latinamerika är lite flytande så valde jag att helt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.