Feministbrud på kulturjakt i Malaysia

På vintern 2010 åkte jag och och min make Andreas till Singapore, Malaysia och ön Bintan i Indonesien. Det var en härlig resa som innehöll stadsliv, natur och bad, tre komponenter som gör en resa komplett! Här ska jag försöka redogöra för våra upplevelser i Malaysia, som vanligt ur en feministisk synvinkel.

Första stopp i Malaysia var huvudstaden Kuala Lumpur.

Inte långt från Petronas Tower låg partykvarteren som rekommenderades i Lonley Planet. Tyvärr var det mycket prostitution där och såhär glad var jag över det.

Något man kan göra för att gynna kvinnors företagande är att köpa deras produkter. Här köper jag batik i Chinatown. En kjol och ett tyg som ska bli en kjol (det blev aldrig av att sy den och när jag blev gravid var det inte aktuellt, men den ska sys till nästa sommar!).

Här står Andreas på Merdeka square i närheten av Chinatown. Platsen är ett av Kuala Lumpurs koloniala arv. Det vi ser bakom gräsplanen är en brittisk herrklubb. Inga kvinnor var välkomna dit.

Efter Kuala Lumpur bar det av till Cameron Highlands, ett vackert naturområde i Malaysias hjärta. Vi bokade en trekking-tur och det vi fick se var verkligen helt fantastiskt. Här är Andreas med vår reseguide. Tyvärr blev det inte så mycket trekking pga av vårt resesällskap som inte kunde följa med på själva poängen med turen – vandringen i skogen.

Här är del av vårt resesällskap. Kvinnan hade även med sin man och ettåriga son. Anledningen till att hon inte kunde trekka var att ibland krävdes det att guiden tog oss i händerna för att hoppa över någon trasig spång. Det gick såklart inte för sig och familjen fick stanna i bilen.

Vi besökte också en by där ett folkslag bodde, som av guiden beskrevs som enormt slösaktiga och därför inte passade att leva i ett vanligt samhälle. Enormt fördomsfullt antagligen. Besökte kändes inte bra. Det är inte så kul att springa och fota folk i deras hemmiljö. Denna kvinna släpade med mig till sitt hem, bad mig fota henne och krävde sedan betalt. Hade jag vetat detta hade vi inte ställt upp på just denna del i utflykten!

Vi mellanlandade i Ipoh, i väntan på ett nattåg till Langkawi. (Langkawi är en ö och tåget gick till en stad med ett färjeläger.) Det var en förfärlig stad och jag trodde att detta hotell, stationshotellet i kolonialstil, var ett lyxhotell man kunde hänga på om allt annat var för jävligt. Hotellet visade sig hyra ut rum per timma (vilket iofs hade passat oss bra, men ja, ni fattar) och var allt annat än lyxigt. Alkohol serverade de inte heller.

Langkawi och Cenang Beach var fantastiskt. Här tog jag en rejäl paus och läste många deckare. Vi bodde uppe i trädet.

En utflykt vi gjorde var en ”Island hopping” till bland annat denna ö med en sötvattenssjö. Sjön heter Den gravida jungfruns sjö och här ska m an bada om man har svårt att få barn. Vi badade såklart länge, men det hjälpte inte. Vi fick ta till mer medicinskt beprövade metoder, som IVF, för att få lilla Hugo.

Läs mer om Malaysia på min förra blogg här, här, här och här.

2 pingar

  1. […] för nästan alla destinationer, men Singapore har jag kvar. Tidigare har jag berättat om Malaysia, som var det stora målet på den här […]

  2. […] var magisk i dagens dimma. Det kändes nästan som Cameron Higlands; svalt, fuktigt, dimmigt och mystiskt. Vi tittade på årets konstrunda och det fanns en hel del […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.