Butler, Judith; Genustrubbel; 1990

GenustrubbelDenna måstebok för alla feminister har länge legat halvläst på mitt nattygsbord. Det är inte alltid kul att sätta tänderna i akademiska och ganska svårlästa böcker. Det blir oftare deckaren som vinner kampen om kvällsläsningen.

Genustrubbel är en bok som slog ner som en bomb i de akademiska feministkretsarna när den kom 1990 och avsikten med boken var att skapa just trubbel. Butler ifrågasätter uppdelningen mellan ”kön” och ”gender” och menar att ”gender” också implicerar könstillhörighet. Hon menar att synen på kön och sexualitet är heterosexistiskt och därmed har hon skapat trubbel såväl inom feministiska kretsar som i gayvärlden. Hon kallar definitionen av kön för ”den heterosexuella matrisen”. Det är alltså den skolbildning som också brukar kallas queerteori.

Språket i boken är nästan löjligt komplicerat vilket Butler fått kritik för. Det gör att det ställs höga krav på läsaren (och att det ligger nära till hands att byta ut boken mot en lättsmält deckare). Det krävs också en del förkunskaper i form av teorier av Sigmund Freud, Julia Kristeva, Monique Wittig, m fl. Jag rekommenderar dem med specialintresse att läsa boken.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, Smålandsposten

1 ping

  1. […] feministisk bok som tog mig flera år att avsluta för att den helt enkelt var för tråkig var Judith Butlers […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.