Feministbrud på kulturjakt i Bratislava

När jag pluggade i Wien hade jag inte så mycket pengar som jag önskade så att jag kunde resa till omkringliggande länder och städer. Bratislava var dock nära nog och billigt att åka till och billigt att vara i. Två resor blev det dit och här är två bilder från den första resan. Min bästa kompis i Wien, R, var från Slovakiska Košice, så Bratislava var lite av hennes hemmaplan.

Slovakien och Wien brukar felaktigt sägas vara världens två närmaste huvudstäder. Ska man vara riktigt petig så är det Rom och Vatikanen som ligger närmast, men om man bortser från dem så är det Brazzaville och Kinshasa som ligger närmast, endast 1,6 km ifrån varandra. Wien och Bratislava kommer först på tredje palts, men 55 km är inte så långt det heller.

Gamla Bratislava har mycket gemensamt med andra östeuropeiska städer. Det finns en fin stadskärna med många vackra hus som är tämligen oförstörda. Bratislavas gamla stad var inte förfallet, i alla fall inte när jag var där 1999. Gamla stan är dock otroligt liten och det finns inte nog att göra där mer än max ett par timmar.

Det moderna Bratislava var mindre imponerande 1999. Förutom att jag sett flygplatsen och tågstationen där 2008, har jag inte återvänt och kan inte säga hur det ser ut idag (taxin som tog oss till flygplatsen tog inte en repa genom stan, tyvärr ). Då fanns det många stora varuhus och många moderna affärer, men hela stan gav en stark känsla av att ligga i ett fd kommunistland. Jag hoppas och tror att det ser bättre ut idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.