Bloggtips: Nobelprisprojektet

Jag har hittat en så fantastisk blogg som jag bara måste tipsa er alla om. Nobelprisprojektet. Josefin ska läsa alla nobelpristagare i litteratur på två år. Har hon redan läst en så måste hon läsa den igen. Hårt, men regler är regler. Det ger 1,02 böcker i veckan och i förrgår meddelade hon att hon är i fas. mycket imponerande måste jag säga!

Jag läser också nobelpristagare men mina regler är inte lika hårda. Jag läser tio om året, men har jag redan läst en så får jag hoppa över den. Josefin har gjort en undersökning på sin blogg som säger att en novell räcker och jag ska ta mig en funderare på om det räcker även för mig. Eftersom jag inte har lika hårt pressat schema känns det i nuläget som att det måste vara en novellsamling. En pjäs räcker dock enligt mina regler.

Tips jag har fått från bloggen:

Jenny av Sigrid Undset. Känns som en given bok att recensera här. Även om jag redan läst Undset och hennes mastodontverk Kristin Lavransdotter, kan hon förtjänas att läsas igen.

Älskarinnorna av Elfride Jelinek. Jag ska ge henne en andra chans! Och den boken platsar naturligtvis också här. Har tidigare bara läst Pianolärarinnan.

Ärliga själar av Garzia Deledda. Kanske inte en bok för Feministbiblioteket, men det verkade vara en lättläst kärlekshistoria om än något tråkig. Jag är extra sugen på de kvinnliga nobelpristagarna så det är inte omöjligt att jag läser Daledda snart (även om det inte är 20-talisternas ”tur” för mig iår).

Signora Frola och hennes måg signor Ponza av Luigi Pirandello. Fartfyllda noveller av en italienare lät mycket intressant. Och kul med något bra av en för mig totalt okänd författare.

Mozart i Prag av Jaroslav Seifert. Den lät kanske inte superspännande, men det är hans tur i år och varför inte läsa som någon annan nobelprisfanatiker tyckte var helt ok?

2 kommentarer

 1. Vad kul att du gillar Nobelprisprojektet! Så glad jag blir! På riktigt! Jag ser fram emot att läsa vad du tyckte om Mozart i Prag, den är ju som den är.

  (En novell känns egentligen i kortaste laget, men det var ganska skönt med korta saker som omväxling. Om de verkar roliga kan man ju alltid läsa nåt mer!)

  1. Jag gillar sådana projekt även om jag själv aldrig gör det fullt ut. Jag är superimpad! En annan som gör ett kul projekt är min kompis Elin som ska läsa en bok från varje land i världen: http://varldenslitteratur.wordpress.com/

   Nobeller ligger där på nattygsbordet och läskar mig 😉 En pjäs har jag sträckt mig till. När det gällde Pinter klarade jag inte av mer. Jag ska ta och låna Mozart med en gång. Har lyxigt stort bibliotek på min arbetsplats som skickar böcker med internposten.*

   * Riksdagen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.