Feministbrud på kulturjakt i Gustavsberg

Det är inte alltid jag går på kulturjakt i främmande länder. Idag har det varit en härlig sommardag. Mina föräldrar har varit på besök och vi åt lunch vid Järla sjö på Järla Sjökorg. Sedan tag vi en tur till Gustavsbergs hamn och tittade på porslinsmuseet och åt glass.

Hertha Hillfon

Först var vi på porslinsmuseet och såg en utställning av konst av den nyss avlidna Hertha Hillfon. Hennes storhet nådde bland annat Kina, men hon nekade till att ha en utställning där med motiveringen ”Peking får komma till Mälarhöjden”. Ganska kaxigt kan man tycka. I Solna Filmstaden kan man se ett byst hon gjort av Astrid Lindgren och här ovan ser ni ett par fantastiska sandaler.

Lisa Larsson

Fantastiska Lisa Larsson hade med många figurer på museets ordinarie utställning.

Toaletter

Det tillverkas även toaletter i Gustavsbergs porslinsfabrik. Här ser ni en klassisk toa och ett klassiskt handfat. Handfatet hade vi i min barndom. Det är nästan så att jag inte minns hur det var att inte ha en blandare.

Toalettreklam Gustavsberg

Lite tidstypisk och inte så gångbar reklam idag, kvinna visar att toaletterna är lätta och städa och hon gör sig vacker i badkar och handfat.

Kommunhuset i Gustavsberg

Vi åkte förbi Värmdö kommunhus, som är runt. Här fattas alla viktiga beslut i kommunen.

Mumin på besök i Gustavsberg

Mumintrollet besökte Gustavsberg idag. Sonen blev så lycklig och frågade om han fick krama honom. Självklart skulle han få det, men när vi kom närmare blev det lite läskigt. Närmare än såhär ville han inte gå.

2 kommentarer

  1. Härligt med kulturjakt!

    1. Roligt att du tycker det 🙂 Idag har jag inte rest så långt som oftast annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.