Får man ta med barnen på restaurang?

Jag läste igår Cissi Wallins blogg om barn, shopping, restaurangbesök och mat. Jag kan inte heller förstå hur någon kan tro att en unge skulle älska att gå på mellandagsrea, men Wallins inlägg präglas av just det som hon är medveten om, men inte vill tro påverkar – hon har inga egna barn.

Är det något jag lärt mig med tiden sedan jag blev förälder är att det är dumt att döma. Innan jag fick barn har jag många tankar på vad jag skulle och inte skulle göra med mina barn, men det är svårt att veta hur det kommer att bli. Alla barn är olika, så det går inte att ha en exakt mall.

Låt mig ta två exempel: Att låta barnet skrika sig till sömns för att sova bättre låter grymt. Jag skulle aldrig göra det, trodde jag. Men så fick jag ett  barn som inte kunde somna om om han inte fick dricka välling. så mycket som en liter välling kunde gå åt på en natt. Det är inte bra för ett barn. Först när vi insåg det, vågade vi testa den så fruktade skrikmetoden. Det var inte roligt, men efter det klarade han att somna om utan mat. För det andra anses det av många grymt att låta sitt barn väckas under vilan på dagis. När vi nu har ett barn som somnar vid elva på kvällarna och helst sover till halv tio så måste vi göra något åt middagsluren. Båda dessa saker kan mer självsäkra föräldrar med barn utan sömnproblem anklaga dig öppet för. Dina barn blir traumatiserade för livet bara för att du är egoistisk nog att vilja sova eller få lite fritid. Så enkelt är det alltså inte alltid.

Vad har detta med Cissi Wallins inlägg att göra? Jo, hon anklagar föräldrar för att vara egoistiska och vilja göra samma saker som innan man fick barn. Kanske är det så att mellandagsrean är den enda möjligheten att få lite billiga kläder till barnet eller några roliga leksaker. Utan hjälp med barnvakt kanske det inte finns några alternativ till att ta med sig ungarna. Att säga att den som har råd att shoppa har råd med barnvakt, är otroligt fördomsfullt.

Får man ta med sig barnen på restaurang? Ja, självklart säger jag! Så länge man respekterar att barn inte är välkomna överallt och gör allt för att barnen inte ska störa andra gäster så måste man kunna göra det. Det är såklart inte för barnens bästa, men det behöver inte alls vara dåligt för barnen att komma ut och få se andra människor och äta i en annan miljö. Ibland kan det också vara så att restaurang (eller McDonalds) är det enda alternativet för att få ihop en familj med två heltidsarbetande som helt plötsligt hade kvällsmöte båda två. Visst vi hade kunnat  flytta och säga upp städhjälpen och därmed haft råd att gå ner på deltid så hade det aldrig behövt hända. Men är barnens bästa verkligen alltid barnens bästa? Kan inte ett besök med glada heltidsarbetande föräldrar på restaurang till och med vara bra för ett barn?

Och så det här med att matcurla. Vi gör helst inte det, men så står man där en dag och vet att ungen inte kommer att äta något som man själv är sugen på, så visst händer det att vi lagar något annat till honom. Jag skulle aldrig göra det, har jag sagt, men verkligheten är inte alltid som teorin.

Så snälla alla föräldrar och andra tyckare, döm inte. Även om de finns föräldrar som verkligen inte vill sitt barns bästa, så är de nog ganska få. De flesta gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar och ibland finns det inga alternativ till det som för andra kan se ut som grymt eller fruktansvärt onödigt.

Äta lunch i Hällekis

Far och son äter lunch på familjevänlig restaurang på Kinnekulle.

13 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Fantastiskt bra skrivet! Jag har inga egna barn själv men uppskattar när föräldrar kan dela med sig lite utav hur verkligheten ser ut, det ger förståelse.

   • Hanna29 december, 2013 kl. 09:07
    Författare
   • Svara

   Tack! Verkligheten är betydligt mer komplex än vad man kan föreställa sig skulle jag säga. Därför är svartvita analyser oftast rätt så enfaldiga.

 2. Jag tycker också man ska kunna gå ut med barnen på restaurang. Vi har gjort det. Dock så har vi varit ganska noga med att gå ut med barnet från lokalen om han/hon stör för mycket. Ja, inte McDonalds då, men om det har varit en finare restaurang än så. Ganska tidigt så räckte det med att ha med en gäng Bamsetidningar 😉
  Man tror mycket innan som sagt var, sen får man anpassa sig efter barnet. För oss var det nästan större omställning när 2:an inte funkade som 1:an 😀
  Matcurla gjorde vi också och har fått kritik för det. Men vad får man inte kritik för…

   • Hanna29 december, 2013 kl. 11:15
    Författare
   • Svara

   Men exakt! Nu är det ju paddor som gäller, men i de fall barnet blir odrägligt få man ju gå ut. Och man få kritik för mycket, men det är ju föräldrarna som känner sina barn bäst. Mina föräldrar matcurlade min bror. Jag tror att det var enda sättet att få lugn i familjen. Han äter ganska mycket idag när han är 33 år, så det var nog ingen fara 🙂

 3. Ehhhh…? Att gå på restaurang (och därmed lära sig vad som gäller i sådan miljö) är för mina barn en del av deras uppfostran. Men vi bokar aldrig bord senare än kl 18 och vi är så gott som alltid klara till 19. Senare än så fixar de inte. Stör man sig kopiöst på barnfamiljer får man väl äta senare, eller?

  Mellandagsrea är stressigt för alla involverade. Så den håller iaf jag mig ifrån. Men visst är det ett gyllene tillfälle för fynd på barnklädesfronten och då man inte alltid får byta reaköp måste barnen vara med.

  Och varför i hela friden ska man ha åsikter om vad andras barn äter hemma om kvällarna? Vi har en som äter allt och en som bara äter korv och köttbullar. Man kan inte ta alla konflikter, det viktigaste är att de smakar på maten när vi är borta. Vilket även korvätaren gör.

  Äh, vi hade också en massa teorier och synpunkter på barnuppfostran förr. Tre barn senare så lever vi enligt devisen live and let live och har insett att samtliga teorier vi hade förr har vi glatt frångått ;).

   • Hanna30 december, 2013 kl. 11:08
    Författare
   • Svara

   Det är så lätt att ha åsikter som dessa om man inte själv haft barn. jag trodde också att barnvakt var en enkel match, men det är det ju inte. Allt blir så mycket mer komplicerat när barnen är hos en, det var betydligt lättare i teorin 😉

 4. För att besvara bara en sak.
  Enkelt. Har restaurangen en barnmeny så är det ok.

  Detta gäller för såväl småbarnsföräldrar som övriga restaurangbesökare.
  Däremot så behöver man redan innan man börjar besöka restaurang med sina barn, ha lärt sitt barn, förutsatt att barnet är stort nog att förstå, att man beter sig på ett visst sätt på restaurang.

  Har man bråttom finns McD, BK och Max. Har man inte det finns det en uppsjö av trevliga restauranger som aktivt vill ha in fler barnfamiljer.

   • Hanna30 december, 2013 kl. 09:50
    Författare
   • Svara

   Barnmeny är en bra tumregel, men utomlands funkar ju inte det alltid. Men vi har tagit med barnet på restaurang sedan födseln och då kan man ju inte förklara. Jag tycker att vi brukar hantera honom rätt så bra om han spårar ur. Då får man äta i skift och ta med honom ut. Skulle heller aldrig dra med honom på riktig finkrog.

 5. Först: Jag har själv inga egna barn.

  Naturligtvis får man gå med sina barn på restaurang, men precis som Lotten skriver så måste man på något sätt ta hänsyn till om barnen stör för mycket. Det som gäller för barnfamiljen (att det är enda tiden som passar) kan ju faktiskt även gälla människorna utan barn. Själv kan jag inte äta senare än sex på kvällen, i så fall kan jag inte gå och lägga mig förrän framåt småtimmarna. Man kan helt enkelt inte förutsätta att andra kan göra saker på andra tider, när man själv inte kan det. Det där med hänsyn (åt båda håll) är viktigt och också viktigt att lära sina barn, för jag tycker det har blivit lite dåligt med det.

  Det där med att matcurla… som vuxen äter jag inget som jag inte gillar och egentligen kan jag inte förstå varför något annat skulle gälla barn. Nu mer tycker jag att man kanske bör smaka innan man säger att man inte gillar, men herregud… det mesta växer man ifrån 🙂

  För det mesta tycker jag nog att föräldrar både klarar och sköter det här på ett bra sätt, men det finns ju undantag. Som det ju alltid finns.

   • Hanna30 december, 2013 kl. 11:05
    Författare
   • Svara

   Självklart måste man ha i bakhuvudet att alla andra inte älskar just mitt barn förbehållslöst. Och stör gillar ingen.

   Man måste smaka på allt, det är en bra tumregel, men små barn vägrar ju även det. Mitt barn bara glider ner från stolen och går iväg om det inte passar honom. Det måste jag ju vänja honom av med 🙂

 6. Oj! Tror det här är ett ämne som många har en åsikt om! Intressant ämne! Jag har mycket mer förståelse för det mesta sedan jag fick barn. Överlag ska man göra det som passar alla bäst = det som de flesta i familjen mår bra av. Vad gäller mat så anpassar vi oss till viss del efter den lille kräsne eftersom jag vill att han får i sig ordentligt med mat en gång om dagen. Det blir mycket pasta! Å andra sidan tycker jag att man ska äta det som bjuds, annars får man vara utan. Man måste ju testa nytt!

  Förstår inte alls restaurangdiskussionen! Nu har jag ett lugnt barn som älskar att äta ute. Vi har dock aldrig ätit ute på kvällen med honom eftersom han är kvällstrött och bara två år så det har inte känts aktuellt. Vid lunch finns en större tolerans kanske? När stör barn egentligen? Jag tycker inte man ska låta barnen springa runt och busa på restauranger. Men prata, skratta, sjunga tycker jag är helt okej. I lagom nivå. Tar man ett helt sällskap med vuxna som skrattar och pratar så är de ju ofta väldigt högljudda också. Självklart ska barn kunna gå med på restaurang. Som många säger är det en del i uppfostran att kunna uppföra sig i olika miljöer. Pubar med fulla människor tycker jag går bort eftersom det inte är en bra miljö för barn.

  Vad gäller reor. Mitt barn älskar att åka vagn och titta på folk. Så rea för honom är roligt. För mig är det ett helvete så det brukar ändå gå fort. Varför ska man inte kunna ta med barnen ut på stan om det är mycket folk? Jag litar på att de flesta föräldrar vet sina barns gränser för vad de orkar! Varför ska vi inskränka folk så? Är rea sämre än ett fullsmockat nöjesfält till exempel?

  1. Åh, njut av din lille! Så där var vår äldsta också, jättelugn och aldrig några problem. Åt middag ute ensam med henne när hon var någon månad från att fylla två och jag har aldrig slängt i mig mat så snabbt i oro för att det inte skulle funka men hon åt så lugnt och fint så, så jag hann t om en kopp kaffe. Men sen, moahahahaha, kom barn #2 och där minns jag ännu med skräck när vi var på den lokala thairestaurangen och det slutade med att vi betalade för full middag men fick väl bara i oss varsin halv kopp soppa innan vi, genomsvettiga, sprang därifrån. Sen höll vi oss borta från restaurangscenen i ca 1,5 år innan vi kände oss redo igen ;).

   Det omvända gällde vagnåkande för barn nr 1 och 2. Tvåan kunde jag ha gått på reor med i oändlighet, ettan skrek konstant så fort hon hamnade i vagnen så jag höll mig alltid på behörigt avstånd från folk i allmänhet under den perioden…

   1. Hih, ja barn är verkligen olika! Jag är medveten om att mitt barn är väldigt lugnt (börjar snart omvärdera det där när man tittar tillbaka på dagens tre tantrum :-)),
    Det jag menade egentligen är att jag litar på att föräldrar gör det som passar bäst för sig och sitt barn. Funkar det inte att gå på restaurang när barnen är små, då avvaktar man. Hatar barnet att åka vagn, ja då får man hitta på något annat. Om barnen skriker på restaurang, då går man ut. Man kan inte dra alla rakt över. Dessutom finns det så mycket ”måsten” och dåligt samvete runt föräldraskap, amning, sova i samma säng osv. Jag vill gärna tro att alla gör sitt bästa och så gott de kan. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.