Europeisk TV

Gammal TV

Under veckan kommer jag att presentera europeisk kultur i olika skepnader. Först ut är europeisk TV, vilket visade sig inte vara helt lätt att hitta från olika hörn. Det är ganska dåligt med serier som inte är från Norden eller Storbritannien i Sverige. Jag fick i alla fall ihop fem serier från fem europeiska länder.

Weissensee, Tyskland

Min absolut favoritserie just nu är Weissensee. Här kan ni se trailern till första säsongen. Det handlar om livet i DDR i två familjer, en Stasifamilj och en oppositionell familj. Kärlek över gränserna förekommer såklart, Säsong 1 utspelar sig 1980, säsong 2 1987 och säsong 3 november-januari 1989-90.

Matador, Danmark

Fast jag skulle lika gärna kunna säga min absoluta favoritserie om Matador också. Här är ett av det absolut roligaste klippen från denna fantastisk 70-talsdramaproduktion från Danmark. Serien är både rolig och djup och är skriven av en av Danmarks stora stjärnor (enligt mig), Lise Nørgaard.

Downton Abbey, Storbritannien

Och absoluta favoritserie kan användas även om Downton Abbey såklart. Nu är serien definitivt slut så förlåt om jag spoilar, men scenen i klippet ovan är när Matthew efter otal säsonger äntligen friar till Mary och får ett ja. Det finns så mycket att säga om serien och om du vill ha en gedigen analys så kolla in hos enligt o!

Mumintrollen, Finland

Jag älskade inte Mumintrollen som barn, men har gift mig med en trollfantast och är nu mer sugen än någonsin på att läsa alla böckerna (läsa om vissa). Jag var inte född 1973 och har således inte sett den här julkalendern, men idag finns ju YouTube och mitt barn älskar dessa program.

Rederiet, Sverige

Varuhuset och Tre kronor i all ära är det någon serie som jag har följt mycket genom åren så är det Rederiet. Jag hittade tyvärr inte klippet där Viggo, alias Per Morberg, går omkring och snortar kokain via en ros. Så ni får hålla till godo med Uno som tror att han är sju år gammal!

#europafest2016

2 kommentarer

  1. Har helt missat Weissensee (att se alltså, inte att den finns) och av jublet över den i flödet förstår jag att det är en riktig miss.

    1. Ja, det är en miss! Själv har jag missat Deutschland83 pga gravid och sover klockan 22. Men den ska jag se till att införskaffa på dvd så fort den kommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.