Europeisk litteratur – kvinnliga författare

Feminisbiblioteket

Idag är det Europeisk litteratur som är kulturtemat på Europafesten här på bloggen. Jag är inte alltid ett stort fan av att dela på män och kvinnor i pris för bästa bok, men eftersom min blogg är en feministisk blogg som uppmärksammar främst kvinnor börjar jag med att presentera mina fem favoritböcker, skrivna av kvinnor från EU. Senare under dagen kommer ni att få mina fem bästa böcker skrivna av europeiska män och fem böcker skrivna av kvinnor utanför EU.

Finland/Estland

Utrensning av Sofi Oksanen är en av de bästa böcker jag har läst. Den är en modern klassiker som alla borde läsa. Om trafficking, kommunism och lojalitet. En del av den estniska historien som både är komplex och boken innehåller en briljant feministisk analys.

Kroatien/(Bosnien)/Slovenien

Slavenka Drakulic är en kroatisk författare som skrivit Balkan express om Balkankriget. Det är en fantastisk bra och träffsäker bok om de absurda motsättningarna och grannar som tidigare varit vänner och som sedan slogs mot varandra. Hon beskriver kriget i det lilla, det som drabbar människan.

Danmark

Lise Nørgaard är kanske mest känd för TV-serien Matador, men hennes bok Volmer är minst lika rolig. Flera av karaktärerna från serien kan kännas igen i boken. Om två flickor ur borgarklassen som blir vänner med en busunge. Så mycket samhällssatir och kritik mot hemmafrusystemet att bara det är gott nog.

Finland

Märta Tikkanen är en av mina favoritförfattare och hon är en oerhört cool feminist. Århundradets kärlekssaga är hennes lyriska verk som fått stor uppmärksamhet. Den berör hennes äktenskap med en alkoholiserad man (Henrik Tikkanen). Det är nog det bästa inom poesi som jag har läst. Otroligt vackert och det berör på djupet.

Italien

Siliva Avallones Stål är en rikgit bra bok om två flickor långt bort från det glassiga Italien med vita stränder och glamourösa hotell. Boken berör många viktiga ungdomsfrågor och handlar om klass, tonårsuppror och homosexualitet. Avallones klart bästa bok av dem som kommit på svenska.

#europafest2016

2 kommentarer

  1. Utrensning har jag förstås läst men alla de andra borde nog upp på läslistan. Jag har fått för mig (oklart varför, har ju aldrig läst henne) att Tikkanen är tråkig och jobbig, en tantversion av Nina Björk, men det kanske är dags att testa och bedöma själv istället för att bara gissa….

    1. Det är hon inte! Men man kanske ska undvika att läsa för många böcker av henne på en gång, för många är ganska lika och handlar om hennes eget liv. Men du måste ju läsa Män kan inte våldtas! Och den här såklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.