EU-läsning: Österrike

Österrikes flagga27:e och sista landet i EU-läsningen är Österrike. (För er EU-nördar som tycker att jag räknar som en kratta måste ha i åtanke att Sverige inte är med i denna utmaning.) Jag har inte läst Marlene Streeruwitz Smärtans ängel för trots att det gått ett år sedan den skulle släppts på svenska har så inte skett. Och när den är på gång på svenska orkar jag inte försöka på tyska.

Erfarenheter av Österrike som bokland

Inte så stor som den borde vara. Jag har bott och pluggat i Österrike, men ändå inte läst så mycket österrikisk litteratur. Elfriede Jelinek läste jag 2004 när jag hon fick nobelpriset. Jag köpte en bok av Ingeborg Bachmann när jag åkte hem från Wien, men läste den inte i den förrän sommaren 2014. Läste Nobels fredspristagare Bertha von Suttner för ett par sår sedan. Annars är det pinsamt dåligt.

Österrikisk litteratur i Feministbiblioteket

Jelineks Pianolärarinnan och ovan nämnda Bachmann och Suttner finns såklart med. Sedan läste jag Tranans novellsamling Österrike berättar och recenserade de kvinnliga bidragen där. Då stiftade jag bekantskap med både Marlen Haushofer och Marlene Streeruwitz för första gången.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag tyckte att jag fick en bra blandning, även om jag inte är nöjd med att utbudet var så litet. Jag känner att jag behöver gå vidare med den österrikiska litteraturen, just därför att jag bott där och Österrike ligger mig varmt om hjärtat.

Feministisk kamplitteratur

Helene von Druskowitz – Pessimistiska kardinalsatser: Ett österrikiskt SCUM-manifest från 1905 var för intressant för att missa. Fanns dessutom på svenska. von Druskowitz var långt före sin tid och för det blev hon stämplad som galen.

Helene Migerka – Das Glück der Häßlichen und andere Skizzen und Satiren: Egentligen en novellsamling, men jag tyckte den passade bättre ihop med von Druskowitz i den här sammanställningen. Satiriska texter om hur samhället missgynnar kvinnor. Tyvärr missade jag en helt del i och med att jag var tvungen att läsa på tyska och i typsnittet fraktur.

Biografi

Natascha Kampusch – 3096 dagar: Jag var tveksam om jag skulle läsa den här boken. Mycket har sagts och mycket är fortfarande oklart, men jag ville läsa hennes egna ord hur sanna de än är. Om inte annat är det en del av Österrikes nutidshistoria som är internationellt känd.

Skönlitteratur

Marlen Haushofer – Väggen: En riktigt bra dystopi om en kvinna som blir avskärmad från resten av världen med en osynlig vägg. Mycket välskriven och av de filmer jag sett från Österrike så känns den väldigt österrikisk.

Sabine Gruber – Mira och IrmaMira är från Rom och Irma från Wien. Irma har fått en donerad njure och kan inte släppa tanken på donatorn. Mira lever ett trist liv och arbetar på ett sjukhem. Deras liv vävs samman. Mycket spännande och jag har även fått träffa Sabine Gruber på bokmässan 2014.

Nästa EU-land

Nej, nu är det slut. Och imorgon blir det fest på bloggen som varar hela veckan lång! Missa inte det! #europafest2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.