EU-läsning 2.0: Jag är i mål!

Europaparlamentet
Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Wikimedia Commons.

För att få en vettig utmaning utlyste jag EU-läsning 2.0 förra våren. Den gick ut på att läsa en bok från varje kandidatland till EU. Jag fastnade dock inte helt för utmaningen och efter några böcker körde jag fast. Nu är jag i ett fantastiskt läs-flow så det har blivit mer läst än jag först tänkt mig. Jag har dessutom utökat utmaningen med semesterutmaningen Balkan.

Nu avslutar jag den här delen och fortsätter bara med Balkanutmaningen. De går ju i varandra och det kommer alltså att bli fler böcker lästa från de olika länderna i forna Jugoslavien. Här kommer i vilket fall lite boktips från alla länder med kandidatstatus till EU, samt Kosovo som har en liten särställning.

Albanien

Jag läste Ten conversations with Albanians av Albana Shala, som var tio berättelser om olika albaner. Intressant dokumentär bok. Jag läste senare diktboken Negative space av Luljeta Lleshanaku.

Bosnien och Hercegovina

Jag gick ut hårt i utmaningen med boken Catch the rabbit av bosnienserbiskan Lana Bastašić. Boken var riktigt bra och behandlar skillnaderna mellan bosniaker och serber nu och då. Jag läste också svensk-bosniskan Fausta Marianovićs självbiografiska bok Sista kulan sparar jag åt grannen, som var en detaljerad beskrivning av kriget och hur det påverkar människor både på ytan och inombords.

Georgien

Den här utmaningen och förra årets bästa bok var utan tvekan Det åttonde livet av Nino Haratschwili. 1100 sidor Georgiens historia via en georgisk familj från 1900-talets början till början på 2000-talet. När jag lämnat Georgien bakom mig hittade jag den där listan på östeuropeiska böcker och läste Flight from the USSR av Dato Turashvili. Det var även det en riktigt bra bok som bygger på en fruktansvärd verklig händelse där några ungdomar fick för sig att kapa ett plan för att ta sig ut ur Sovjet. Det hela gick, bokstavligt talat, åt helvete.

Kosovo

Det är svårt att hitta böcker från Kosovo och eftersom Kosovo inte har officiell kandidatstatus till EU, tillät jag mig själv skarva lite. Den finska författaren Patjim Statovci är född i Kosovo, men kom till Finland som liten. Min katt Jugoslavien handlar om att leva mellan två kulturer och samtidigt berättar den historien om en kosovoalbnansk kvinna som tvingas in i ett dåligt äktenskap och som efter flukt från kriget försöker hitta sin plats i sitt nya hemland Finland.

Moldavien

Jag hittade en tragikomisk bok som jag tyckte riktigt bra om. The good life elsewhere av Vladimir Lorchenkov handlar om människor i Moldavien som vill söka lyckan i Italien, men inte lyckas. Den utspelar sig efter Sovjetunionens fall.

Montenegro

Montenegro ingår även i min Balkanutmaning och jag vill gärna läsa lite extra därifrån eftersom Montenegro är ett av länderna vi ska besöka i sommar. Jag började med diktboken Rand: Brid av Ilija Đurović, som var det enda jag hittade då och som jag läste på tyska. Moderna dikter från 2020-talet (möjligen något tidigare). Sedan hittade jag mer. Miodrag Bulatović var en montenegrinskfödd författare som verkade i Belgrad. Jag läste Stoppa Donau, som utspelade sig i Belgrad. Andrej Nikolaidis skrev boken Anomaly 2024 och i den kunde man till och med läsa om Kotor, dit vi ska.

Nordmakedonien

Jag fylleköpte Mein Mann av Rumena Bužarovska, en feministisk novellsamling på tyska. Den var förvånansvärt bra och ännu mer förvånansvärt lättläst. En perfekt bok för en feministisk blogg som har ambitioner att läsa från alla världens hörn!

Serbien

Jag hade sedan länge en oläst deckare i hyllan av den serbiska författaren Slobodan Selenic. Ett överlagt mord var en intressant bok som utspelade sig under olika epoker i Serbiens historia. Sedan läste jag feministiska dikter ur A wake for the living av Radmila Lazić.

Turkiet

Det var först ganska svårt att hitta någon turkisk bok som jag inte läst och som jag kände för att läsa. Sedan dök jag på Historien om herr Aziz som skulle vara en nationell klassiker. Jag var dock inte lika imponerad av Ayfer Tunçs bok.

Ukraina

Här startade resan med Internatet av Ukrainas kanske mest lysande författatstjärna Serhij Zjadan. Det var en oerhört bra bok om hur kriget drabbar människor mycket konkret. Jag läste även Grå bin av Andrej Kurkov som precis som Internatet, skildrar tiden mellan Rysslans annektering av Krim och den fullskaliga invasionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.