EU-läsning 2.0: EU:s kandidatländer

Europaparlamentet

Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Wikimedia Commons.

Jag älskar utmaningar som går ut på att pricka av länder. Jag läste en bok från varje EU-land förra året och i år är det EU-val och jag funderade lite på hur jag kunde skruva till den utmaningen så att den inte blev likadan. Varför inte läsa en bok från varje kandidatland? Det kommer inte att bli en lätt sak, så jag sätter inget slutdatum.

Jag kan redan nu pricka av Ukraina, då jag precis läste Serhij Zjadans Internatet, men det är nio kandidatländer och därmed åtta länder kvar. Just litteratur från Balkan kan vara lite knivigt, men jag har faktiskt även en deckare från Serbien påbörjan (den var inte så bra så den blev liggande). Planerna är att vi ska åka till Balkan i sommar och då blir utmaningen dubbelt rolig.

Jag har tyvärr redan läst Lea Ypis bok om hennes uppväxt i Albanien, men kanske hittar jag något med av nobelpristagaren Ismael Kadare eller hans hustru Helena Kadare. Från Georgien tänkte jag läsa tegelstenen Det åttonde livet av Nino Haratischwili. Annars blir det mycket sökande och funderande och det ser jag fram emot. Tips är alltid välkommet!

Kandidatländerna

Albanien
Bosnien och Hercegovina
Georgien
Moldavien
Montenegro
Nordmakedonien
Serbien
Turkiet
Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.