Recension: Berg, Aase; En uppblåst liten fittas memoarer; 2021

En uppblåst liten fittas memoarerEn uppblåst liten fittas memoarer är en bok av feministen och tillika uppblåsta lilla fittan Aase Berg. Nej, det är givetvis inte jag som kallar henne det, utan hon kallar sig själv så i boken efter att en viss akademiledamot har kallat sådana som henne just uppblåsta fittor. Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag och jag lyssnade på den på Storytel, inläst av Lo Kauppi.

Aase Berg växer upp i Tensta och i Norge. Hon har två barn, Arla och Björk, och dessa har hon uppfostrat till att bli självständiga individer, vilket har gjort dem totalt missanpassade till samhället. Som mamma känner hon sig mest misslyckad med att Björk försökt ta sitt liv och Arla blivit våldtagen. Själv reste hon runt mycket och fanns inte alltid där för sina barn. Hon vet inte heller om hon vill finnas för dem för mycket. Aase har ingen fast partner, men åtskilliga tillfälliga sådana.

Hela boken är skriven på ett poetiskt språk, vilket känns naturligt i och med att Aase  Berg också är poet. Hon skriver om patriarkatet och hur alla spelar med i den manliga världen. De som är med otrogna män, är en del av den manliga överordningen, och även de hustrur som står bredvid och vägrar att se vad som pågår. En rolig detalj var att hennes mamma var politiker för folkpartiet och att Aase Berg förde en diskussion om varför hennes mamma landat i liberalismen, medan hon själv blev socialist.

Jag började läsa boken helt förutsättningslöst för att den är en bokcirkelbok. I början fixade jag inte alls att lyssna på boken för att jag irriterade mig så på tonen. Jag var också arg över att hon utelämnade sina barn så mycket. Sedan läste jag på mer och förstod att det är fiktion, även om den ligger nära verkligheten. Författaren Aase Berg har inte två barn som heter Arla och Björk och hon är dessutom gift.

När jag insåg att det i mångt om mycket var en drift på uppblåsta manliga författare som tagit en plats i Svenska Akademien för givet, blev den mer intressant. Jag kanske inte håller med henne om hela hennes världsbild, men gillade skarpt synen på otrohet och hur männen lyckas hålla alla kvinnor på mattan, även dem de ligger med vid sidan av. Här finns det en diskussion om makt och att kvinnor har ett ansvar att använda den makt de faktiskt har (tex genom att avslöja för kvinnor att de legat med deras män).

Det ska blir superintressant att diskutera En uppblåst liten fittas memoarer med min bokcirkel. Det finns massor att prata om här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.