Elena Ferrante skriver fantastiska böcker oavsett vem hon är

Hennes nya namnFörra veckans stora kulturnyhet var att journalisten Claudio Gatti avslöjat vem som gömmer sig bakom pseudonymen Elena Ferrante. Det ska vara den italienska översättaren Anita Raja som är född och uppvuxen i Rom.

Gatti tyckte att det var av stort allmänintresse att avslöja Ferrantes identitet trots att hon yttrycken sagt att hon vill undvika rampljuset. I Sverige har det höjts röster både för och emot, men jag tycke att Lisa Irenius i SvD skrivit bäst om det. Hon anser att personerna som avslöjat henne borde skämmas. En person som vill hålla sig anonym borde verkligen få det, anser jag också.

Raja är alltså inte från Neapel, som hennes fantastiska böcker handlar om. Är detta av intresse? Jag läser just nu Hennes nya namn och älskar den ännu mer än Min fantastiska väninna och jag måste säga att huruvida romanen bygger på egna upplevelser eller inte är irrelevant. Det är underbara böcker oavsett. Och det är romaner. Jag bryr mig inte alls var hon är uppväxt.

Jag har bestämt mig för att Hennes nya namn ska vara min amnings- och nattningsbok, för att det är den enda bra jag har elektroniskt ut nu. Jag får verkligen anstränga mig för att inte sträckläsa. För en gångs skull vill jag inte läsa ut den riktigt än. Jag såg nu att nästa bok, Den som stannar, den som går kommer redan i januari och det känns tryggt. Jag vet redan nu att tomheten kommer att bli enorm när boken är utläst.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • sven erik hansson12 oktober, 2016 kl. 09:47
  • Svara

  Mänskligt att man vill veta vem som skriver. Som med Bo Balderson. Mycket beräkning att man tjänar mer pengar på det sättet .Har man gett sig in i den leken får man leken tåla.

   • Hanna15 oktober, 2016 kl. 11:18
    Författare
   • Svara

   Mänskligt att vilja veta, men kanske inte att gräva i det?

 1. Jag håller med dig Hanna. En måste ju kunna få vilja berätta en historia utan att tvingas stå i rampljuset – många gånger kan det ju säkert också handla om att en har starka skäl att inte vilja säga vem en är också. Händelser i boken som kan kopplas till ens eget liv eller vänkrets – det behöver ju inte vara så i det här fallet men är ändå en aspekt. Eller som JK Rowling, som började skriva deckare under psuedonym för att folk skulle kunna läsa utan att tänka på att hon var Harry Potter- författaren men det avslöjades ju också. Tycker det är mycket dåligt att avslöja pseudonymer.

   • Hanna15 oktober, 2016 kl. 11:23
    Författare
   • Svara

   Och JK Rowling skrev ju inte ut sitt namn för att hon skulle kunna bli tagen för en man! Det finns ju olika orsaker till att man vill vara anonym om det borde vara var och ens ensak.

  • sven erik hansson16 oktober, 2016 kl. 02:48
  • Svara

  Vill man vara anonym kan man ju göra så att namnet och personen är offentligt men man ställer inte alls upp i offentligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.