Recension: Shua; Ana Maria; Nästan Amerika; 1998

Ana Maria ShuaAna Maria Shua är från Argentina och har skrivit både romaner, noveller och barnböcker. Novellen Nästan Amerika finns publicerad i En färd mot vindens ansikte av Göran Skogberg (red) och är den tredje i min minitemavecka om Latinamerika.

Nästan Amerika är Sydamerika. Inte det förlovande landet i norr. Vi får följa en man får Polen som vill bort från sitt hemland och allra helst kunna ta sin fru med sig. Hans fru behöver visserligen inte jobba som prostituerad, men förhållandena i hemlandet är mycket svåra. Han lyckas väl i sitt nya land, fast det är Argentina och inte USA. Och hans fru kan komma efter. Men han dör i en hjärtattack.

Ovan är novellen i ett nötskal. Den slutar med en lite lustig tvist som jag inte riktigt vet hur jag ska tolka. Mannen dör trots nytt liv och mer pengar, för dör vi ju allihop tillslut. Något sådant tror jag författaren vill få fram. Vi vet att han fick barn eftersom det är ett barnbarn som är berättare och familjen rotade sig av allt att döma i Argentina. Det var en intressant novell ur ett historiskt perspektiv om en europé som sökte lyckan i Sydamerika, men jag vet inte om jag riktigt förstod poängen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.