Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Lundstedt, Marcus & Eliasson, Christopher; Drottning av Bredfjället; 2013

Recension: Lundstedt, Marcus & Eliasson, Christopher; Drottning av Bredfjället; 2013

Drottning av BredfjälletIbland kan man göra fynd i boklådor! På mitt jobb hade någon lagt ut böcker på ett bord och bland dem hittade jag fotoboken Drottningen av Bredfjället av fotograferna Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson. Bredfjället ligger i närheten av Uddevalla i Bohuslän och fotograferna är uppvuxna på var sin sida om det.

1817 vandrar Anna Jonsdotter upp för Bredfjället med sin nyfödda dotter på bröstet. Hon har fördrivits från sin hem för att hon begått brottet att få barn utom äktenskapet. Dottern Christinas farfar vägrade låta sonen gifta sig med en fattig flicka som Anna. Istället för att låta sitt barn dö, som de flesta andra i Annas situation, skapar hon sig ett liv på ”fjället” (som naturligtvis inte är ett riktigt fjäll) och brukar jord för att hon och Christina ska överleva. Historien är ganska väl dokumenterad eftersom Anna skrev till kungen senare för att bli ägare av sin jord och detta brev finns kvar (han sa ja).

Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson har berättat historien via bilder och lite text och resultatet är deras historia om Anna Jonsdotter (allt går ju naturligtvis inte att veta). Några personer har fått gestalta huvudpersonerna i Annas liv på fotografierna. Det är oerhört vackra bilder och de har med hjälp av gamla föremål skapat en känsla för hur det var att (över)leva ensam med sitt barn långt från familjen.

Berättelsen i ord och bilder är ett ögonblick i den svenska (kvinno)historien som inte berättas så ofta. Jag tycker mycket om att Annas liv, som var långt ifrån unikt på den tiden, fick en så fin inramning. Att historien blir berättad är egentligen bara bra det. Ibland gör man som sagt fynd i boklådor och detta var definitivt ett sådant!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.