Veckans feminist: Florbela Espanca

Florbela Espanca

Kort fakta

 • Född 1894 och död 1930 i Portugal.
 • Levde ett turbulent liv med flera äktenskap och återkommande missfall.
 • Debuterade som författare och poet 1919.
 • Tog sitt liv efter en lång tids depression på sin 36:e födelsedag.

Florbela Espancas feministiska gärning

Florbela Espanca föddes som Flor Bela d’Alma da Conceição i mellersta Portugal. Hennes far var affärsman och modern var hans hemhjälp. Faderns fru kunde inte få egna barn och Florbela växte upp i hemmet, uppfostrad både av sin mamma (som bara var 15 år när hon föddes) och av sin styvmor. Naturligtvis var detta något som påverkade henne genom livet och hon blev tidigt medveten om att det är många orättvisor som drabbar kvinnor.

Hennes mamma dog tidigt, endast 29 år gammal och samtidigt skrevs Espanca in som en av de första kvinnorna på en traditionellt manlig skola. Hon hoppade av studierna 1913 för att gifta sig, men slutförde studierna några år senare. 1917 flyttade paret till Lissabon för att Espanca skulle kunna gå på universitetet.

Espanca skrev dikter och den första ska hon skrivit så tidigt som 1908. Efter flytten till Lissabon fick hon två missfall inom loppet av något år och hon tog då tillfälligt studieuppehålla för att flytta till Algarve. När hon återvände 1919 uppvisade hon de första tecknen på att inte vara helt psykiskt frisk. Samma år gav hon ut sin första diktsamling.

Espanca var samtida som ett gäng modernister som kallade sig för Geração de Orpheu, Orpheugenerationen. Den mer kända poeten Fernando Pessoa, som var en av frontfigurerna i den rörelsen, har kallat Espanca för sin själsfrände. Hennes poesi har många likheter med andra från Orpheugenerationen. Själv var hon inte väl sedd bland samtidens kritiker, utan sågs som feminin och narcissistisk. En forskare jag läste menar att hennes poesi var långt före sin tid och att hennes poesi genomsyras av längtan och en rop på frihet för kvinnor.

Espanca mådde inte bra. Hon gifte sig tre gånger och skilde sig två. Vissa tror att hon var kär i sin bror och därför led extra. Hennes bror dog i en flygolycka som av allt att döma verkar vara ett självmord. Espanca tog naturligtvis detta mycket hårt. När hon diagnostiserats med lungödem valde hon att avsluta sitt liv på sin 36:e födelsedag.

Florbela Espanca och jag

Jag hittade en bok om poeter från Lissabon i en liten bokaffär i Cascais på vår Portugalresa. Jag frågade om någon av poeterna var kvinna och expediten svarade Florblea Espanca. Jag var dessutom sugen på att läsa något av Fernando Pessoa så jag slog till på boken. Jag tyckte mycket om hennes dikter och skulle gärna läsa mer av henne. Blev också fascinerad av hennes livsöde och skrev den här bloggposten.

Verk av Florbela Espanca som jag läst och recenserat

Dikter ur Lisbon Poets 2015 (1919-30)

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Krister1 juli, 2018 kl. 04:44
  • Svara

  Varför är merparten av feministiska org inte själva jämställda?
  F! är det parti som har det MINST jämställda antalet kandidater till Riksdag, Landsting och Kommun. Jag har fler ex på andra tex ”Fatta”.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

   Vad har det med den här feministen att göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.