Recension: Drofenik, Lou; Big oak on little mountain; 2021

Big oak on little mountainJag har läst Lou Drofenik förut, och tyckt om henne, så när jag besökte en bokhandel på Malta hösten 2021 var hennes senaste bok Big oak on little mountain ett självklart val. Det finns verkligen inte mycket maltesisk litteratur översatt till svenska, även om originalspråket är engelska (som i fallet med Lou Drofeniks böcker),  så jag var tacksam över att ha den här boken till hand i bokhyllan nu när jag dragit igång i EU-utmaningen.

Big oak on little mountain utspelar sig i några så bergsbyar i Slovenien och tiden är andra världskriget. Det är många personer som slåss i kriget eller på annat sätt faller offer för det. Den enda kopplingen till Malta är en maltesisk präst som förekommer. Vi får följa ett antal personer i ett antal familjer under flera år, bland annat en partisan.

Ärligt talat var det lite för rörigt för mig. Det var för många personer och korta kapitel så det fanns inte så mycket att hänga upp läsningen på. Jag har läst att boken fått mycket bra kritik och jag kan tänka mig om man kommer in i den, att man kan tycka annorlunda om den. För mig var det mest miljöbeskrivningarna från Slovenien som fastnade och även om det här är Malta i EU-utmaningen så var det ändå trevligt att få så fint beskrivna miljöer från ett annat EU-land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.