Recension: Keyes, Marian; Ett oväntat val; 2022

Ett oväntat valMarian Keyes var en favorit i slutet på 90-talet och början på 00-talet, sedan tappade vi bort varandra. När jag hörde om Ett oväntat val, som bygger på En oväntat semester, blev jag nyfiken. En oväntad semester handlar om Rachel som kommer på behandlingshem. Anledningen till att jag har väntat med läsning är att jag visste att boken skulle handla om ofrivillig barnlöshet, och det ligger lite för nära. Boken är utgiven på Norstedts och jag lyssnade på den på Storytel uppläst av Emma Peters.

Rachel är tillbaka på Irland (från New York, som hon bodde sist vi träffade henne) och jobbar nu på klostret, det behandlingshem hon själv tog in på 25 år tidigare. Vi vet att hon är skild och bär på ett stort trauma kopplat till barn. Hon har en ny pojkvän, men när exmaken Lukes mamma dör och Luke kommer tillbaka till Irland, rörs saker och ting till rejält. Rachels minnen från brytningen med Luke och deras försök att få barn kommer upp. Samtidigt jobbar hon som en fantastisk vårdare på ett behandlingshem. Men att koppla ihop patienternas lögner med sina egna, det klarar inte ens hon.

Ett oväntat val handlar om att göra upp med det förflutna och lära sig av sina egna misstag. Det handlar om att vara missbrukare och att leva med det, varje dag, år ut och år in. Det handlar om ofrivillig barnlöshet och förlust. Det märks att Marian Keyes är insatt både i missbruk och barnlöshet och det är intressant att läsa om båda delarna. Barnlösheten är jobbig för mig, som varit inne i svängen, men inte behövt lära mig att leva med att aldrig få barn. Den är fint beskriven mitt i allt det sorgliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.