Domare Ruth Bader Ginsburg är död

Ruth Bader Ginsburg

Det sägs att hon har velat hålla sig levande för att överleva Donalds Trumps presidentskaep. Men nu har cancern vunnit över Ruth Bader Ginsburg endast två månader före valet. Hon är den ikoniska, feministiska och liberala domaren i USA:s högsta domstol som en hel liberal värld kommer att sakna. Vad som nu händer är oklart, men förmodligen kan vi ladda för hård strid. Inte en chans att Donald Trump försitter chansen att tillsätta en konservativ domare – om han kan.

Ruth Bader Ginsburg föddes 1933 och utbildade sig till jurist. Innan hon utsågs till domare av Högsta domstolen i USA var hon en förkämpe för kvinnors rättigheter. 1993 utsåg Bill Clinton henne till den tjänst hon hade fram till sin död. På Twitter har man efter hennes död kunnat skåda rabiata abortmotståndare som påstår sig sörja alla barn som, på grund av Ginsburg, aldrig blev födda.  Alla liberala amerikaner sörjer förmodligen Ruth Bader Ginsburg.

Rolig fakta om Ginsburg är att hon har bott i Lund och studerat svensk civilrättslig processordning och skrivit en bok om detta för en amerikansk publik, Civil Procedure in Sweden 1965. Hon ska också ha påverkats av Eva Mobergs Kvinnans villkorliga frigivning, enligt vän till mig som kände Eva. Ginsburg förstod med andra ord svenska.

Jag sörjer å amerikanarnas vägnar och hoppas naivt på att beslut i efterträdesfrågan tas efter valet, precis så som Ginburg själv önskat. Men så kommer det naturligtvis inte att bli.

”Women belong in all places where decisions are being made.”
– Ruth Bader Ginsburg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.