Den som lever stilla av Leonora Christina Skov

Den som lever stilla

Förra året hade jag en utmaning att läsa mer böcker på andra språk än svenska och jag hittade då Leonora Christina Skov efter tips från en vän och danskofil. Jag läste Den, der lever stille i höstas och blev helt knockad! Det var en av förra årets absolut största läsupplevelser. Boken är utgiven på Politiken förlag och nu kommer den på svenska på den svenska motsvarigheten till Politiken, Polaris förlag. På svenska heter boken Den som lever stilla.

Leonora kommer ut som lesbisk och ingen står på hennes sida. Modern förskjuter henne, fadern tar moderns parti och mormodern anser att hon bör spela straight för att blidka sina föräldrar (men hon bryter inte med henne, utan blir Leonoras enda länk till familjen). Leonora får lov att helt stå på egna ben och boken är en berättelse om hur hon klarar det och slutligen bli en framgångsrik författare. Idag bor hon tillsammans med sin flickvän i en stor våning i Köpenhamn. Vägen dit var oerhört svår och det är helt ofattbart att Leonora är född 1976 och inte 1950, som man skulle kunna tro med tanke på mammans reaktion.

Det var en oerhört gripande uppväxtskildring och det är svårt att tänka sig så många värre saker än att ens mamma anklagar en för att ha varit för jobbig som barn och därmed blev utan syskon, samt för att ha givit en cancer som skulle vara en följd av att leva som öppet homosexuell.

Leonora Christina Skov skriver otroligt bra och alla ni som inte orkar läsa på danska kan jag varmt rekommendera den på svenska! Finns på Adlibris och Bokus.

1 ping

  1. […] vill du köpa den kan du hitta den här eller här. Andra som skrivit om boken: Enligt O, Feministbiblioteket, Och dagarna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.